PRĂPĂDUL cauzat de inundațiile din Germania: DAUNELE cauzate infrastructurii se ridică la DOUĂ MILIARDE de euro

Imagine implicită

Daunele suferite la infrastructura rutieră ca urmare a furtunilor şi inundaţiilor care au avut loc în vestul Germaniei au fost estimate la circa 2 miliarde de euro, potrivit tabloidului german Bild, care citează date prezentate de guvern, transmite marţi EFE.

Doar repararea distrugerilor la calea ferată şi în gări ar costa circa 1,3 miliarde de euro, potrivit calculelor făcute de Ministerul Transporturilor, citate de Bild. La această sumă ar urma să se adauge contravaloarea pagubelor provocate la autostrăzi, poduri, turnuri de comunicaţie, stâlpi de electricitate şi conducte de gaz.

Consiliul de Miniştri va discuta miercuri suma care va fi acordată, sub formă de prim ajutor direct de urgenţă pentru sinistraţi, şi pe care ministrul finanţelor Olaf Scholz a estimat-o la circa 300 de milioane de euro.

Cancelarul Angela Merkel, care a vizitat duminică regiunea împreună cu preşedinta landului Renania-Palatinat, social-democrata Malu Dreyer, va vizita marţi altă localitate afectată în landul Renania de Nord-Westfalia. Aici se va întâlni cu premierul regional Armin Laschet, potenţialul succesor al Angelei Merkel în funcţia de cancelar federal la alegerile generale din septembrie, extrem de criticat pentru modul în care a gestionat această criză.

Inundaţiile devastatoare din aceste zile au afectat în principal landurile din vest deja menţionate, Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatinat. S-au produs inundaţii şi în Saxonia (est) şi Bavaria (sud), dar de proporţii mult mai reduse. În vestul ţării, un bilanţ valabil pentru ziua de luni făcea referire la 163 de morţi şi 749 de răniţi, însă sute de persoane sunt în continuare date dispărute.

www.stiripesurse.ro

Deocamdată, nu există o evaluare a sumei totale la care se va ridica ajutorul pentru reconstrucţie, cu toate că atât Scholz, cât şi ministrul de interne Horst Seehofer au declarat că este vorba de câteva miliarde de euro.