Președintele Klaus Iohannis participă duminică la festivitățile organizate de Ziua Marinei Române în Portul Militar Constanţa

Imagine implicită
Administrația prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române organizate în Portul Militar Constanţa.

Statul Major al Forţelor Navale organizează în oraşele Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea şi Bucureşti o serie de activităţi dedicate Zilei Marinei Române, marcată pe 15 august, pentru o parte dintre acestea fiind permisă participarea publicului, cu respectarea măsurilor în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, informează Ministerul Apărării Naționale.

Vineri, 13 august, patru nave militare românești și o navă militară turcească vor ocupa dispozitivul fix din fața clădirii Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanța. Acestea vor arbora, în zilele de 14 și 15 august, pavilionul, geacul și marele pavoaz, iar seara vor aprinde pavoazul electric.

În cursul serii, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol, între orele 19.00 și 20.00, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

Ziua Recunoștinței va fi marcată sâmbătă, 14 august, când vor fi organizate ceremonii de depuneri coroane de flori la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, pentru a cinsti memoria eroilor marinari. Totodată, la Constanța va fi organizată, în portul militar, o festivitate de acordare a unor embleme, plachete și medalii personalului militar și civil, care a obținut rezultate meritorii în procesul de instruire din ultimul an.

Tot sâmbătă, 14 august, porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea vor putea fi vizitate de publicul larg, în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise”, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.

Duminică, 15 august, între orele 10.00 și 11.00, în portul militar Constanța va fi organizată o ceremonie în cadrul căreia va fi citit ordinul comun al miniștrilor apărării naționale, transporturilor și administrației și internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.

Navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor defila pe traseul Constanța – Midia și retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american vor survola dispozitivul de nave și portul militar Constanța.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torțe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.

www.caleaeuropeana.ro