Preşedintele Poloniei a introdus stare de urgenţă la hotarul cu Belarus pe fondul afluxului de migranţi

Imagine postare

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a introdus stare de regiune în unele părţi din două regiuni de la graniţa cu Belarusul, a anunţat joi purtătorul său de cuvânt, potrivit Reuters. Decizia este fără precedent în Polonia şi vine în contextul unei mari creşteri a migraţiei, relatează Agerpres.

Guvernul i-a cerut oficial marţi şefului statului de a impune stare de urgenţă pentru 30 de zile în unele părţi din regiunile Podlaskie şi Lubelskie.

Starea de urgenţă oferă autorităţilor puteri mai mari de a monitoriza şi controla deplasările populaţiei.

Polonia a început săptămâna trecută să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei în încercarea de limita afluxul de migranţi din ţări precum Irak şi Afganistan care traversează Belarusul. În august, sute de migranţi au trecut ilegal frontiera dinspre Belarus.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, de faptul că duce un „război hibrid” prin folosirea migranţilor pentru a pune presiune asupra blocului comunitar.

Polonia consideră de asemenea că decizia Belarusului este o răzbunare pentru hotărârea Varşoviei de a-i oferi refugiu Kristinei Ţimanuskaia, o atletă belarusă care a refuzat să se mai întoarcă acasă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Autorităţile poloneze au fost criticate de organizaţii de apărare a drepturilor omului pentru că nu acceptă migranţi şi pentru că nu le oferă îngrijire medicală corespunzătoare celor aflaţi la graniţă.Varşovia susţine că ei sunt în responsabilitatea autorităţilor belaruse.