Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a adresat naţiunii: Americanii nu pot şi nu trebuie să moară într-un război în care forţele afgane nu pot să lupte pentru ele însele

Imagine implicită
President Joe Biden speaks about Afghanistan from the East Room of the White House, Monday, Aug. 16, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Joe Biden s-a adresat, de la Casa Albă, americanilor, pe tema situaţiei din Afganistan, care a revenit în mâinile talibanilor după 20 de ani. Joe Biden a păstrat tăcerea până acum în faţa celei mai grave crize de la alegerea sa.

Joe Biden, preşedintele SUA: Vreau să le reamintesc tuturor cum s-a ajuns aici şi care sunt interesele americane în Afganistan. Am mers în Afganistan acum 20 de ani cu obiective clare: să îi prindem pe cei care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001 şi să ne asigurăm că Al Qaida nu va putea folosi Afganistanul pentru a ne ataca din nou.

Liderul de la Casa Albă a insistat pe faptul că americanii nu mai trebuie să moară într-o luptă care nu este a lor. Şi a recunoscut că Statele Unite au făcut şi greşeli în cei 20 de ani de prezenţă în Afganistan. Însă, a arătat cu degetul către politicienii şi forţele armate afgane care nu au fost în stare să lupte pentru ţara lor şi au fugit.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că scopul intervenţiei americane nu a fost acela de „construi o naţiune”, în încercarea de a justifica retragerea din Afganistan: Misiunea noastră în Afganistan nu a fost să construim o naţiune, o democraţie unificată şi centralizată. Singurul nostru obiectiv în Afganistan rămâne şi astăzi acela care a fost tot timpul: să prevenim un atac terorist pe teritoriul american.

Joe Biden, preşedintele SUA: „Americanii nu pot şi nu trebuie să moară într-un război în care forţele afgane nu pot să lupte pentru ele însele (…).Am fost la Kabul, la Kandahar, m-am întâlnit cu oamenii, am vorbit cu liderii, am cunoscut situaţia la faţa locului (…). Vom contina să sprijinim poporul afgan prin diplomatie, ajutor umanitar, vom continua să vorbim pentru drepturile afganilor, femeilor şi fetelor afgane în toată lumea (…). În zilele următoare vom transporta mii de americani care au lucrat în Afganistan, îi vom sprijini pe aliaţii noştri. 2000 de afgani sunt deja eligibili pentru viză în SUA (…). Vom termina cel mai lung război american după 20 de ani de vărsare de sânge. Un Afganistan sigur nu poate exista. Trebuie să fim oneşti (…). Sunt foarte întristat de ceea ce vedem dar nu regret decizia de a pune capăt războiului în Afganistan (…). Ştiu că decizia mea va fi criticată. Dar prefer să fiu criticat, decât să las această decizie pentru următorul preşedinte al SUA”.

Pe străzile Kabului talibanii fac acum legea. Militanţi înarmaţi patrulează străzile, controlează toate punctele de intrare în oraş şi chiar Zona Verde, locul unde până ieri se aflau sediile ambasadelor şi misiunii NATO dar care este acum un cartier părăsit.

Talibanii au ocupat toate clădirile guvernamentale, palatul prezidenţial, sediile mai multor televiziuni iar multe magazine au fost închise.

Marţea trecută, Joe Biden şi-a apărat din nou decizia de a retrage ultimii soldaţi americani din Afganistanpână cel târziu la 31 august.

Peste 60 de ţări, printre care şi România, au semnat o declaraţie comună în care cer talibanilor să-i lase să plece pe cei care doresc să părăsească ţara.

Marţi, ambasadorii ţărilor NATO vor participa la o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Afganistan. Iar miniştrii de externe din ţările Uniunii Europene vor avea o videoconferinţă pe aceeaşi temă.