Primul naist profesionist din Moldova, maestrul Vasile Iovu, împlinește 71 de ani

Imagine implicită

Distinsul muzician Vasile Iovu împlinește astăzi frumoasa vârstă de 71 de ani, ocazie cu care a fost felicitat inclusiv de primăria municipiului Chișinău. Vasile Iovu s-a născut la 24 iulie 1950 la Bardar, raionul Ialoveni. Este Artist al Poporului și laureat al Premiul Național, Cavaler al „Ordinului Republicii”. 

În unul dintre interviurile sale oferit jurnalistului Gherghe Budeanu, Vasile Iovu spune: „Cred că anume generaţia noastră a început a cânta muzică populară la nivel profesio nist. Orchestra „Folclor” a fost prima care a început a cânta cu adevărat românește. I-aș numi pe Vasile Crăciun, Constantin Baranovschi, Simion Duja, Leonid Moșanu, Sergiu Cuciuc…”

Despre ofertele de a se stabili în străinătate Vasile Iovu spune că a avut multe, dar… „Dar nu mă pot mișca de aici, ţin foarte mult la Basarabia, la sa tul meu, la acest oraș. Nu pot să-mi smulg rădăcinile… Mi le-a oferit Franţa, America, Anglia, Olanda. Când am plecat, în 1975, în Olanda, împreună cu Ansamblul „Mioriţa”, mi s-a propus să rămân acolo ca profesor la Conservatorul din Amsterdam. Fiind speriat de Securitate, m-am adresat la ambasada sovietică. Ce să fac? Mi s-a spus să aștept, că ei mă vor informa. Mai aștept și azi…- Concertez în România în schimb de mai mulţi ani. Orchestra noastră a fost invitată ca orchestră de bază la Festivalul Naţional „Maria Tănase” din Craiova. Suntem invitaţi în fiecare an și la „Crizantema de Aur”, la Târgoviște.”