Propaganda de tip sovietic a lui Putin: România a „ocupat” Basarabia

Imagine implicită

Într-o nouă mostră de abordare a istoriei în acord cu aspiraţiile (geo)politice, preşedintele rus Vladimir Putin reia teza sovietică precum că România a „ocupat” Basarabia în 1918.

La 12 iulie, Kremlinul a publicat un articol scris pesemne de Vladimir Putin. Intitulat „Despre unitatea istorică a ruşilor şi ucrainenilor”, textul reia o serie de plăsmuiri sovietice asupra trecutului istoric care corespund planurilor politice de viitor ale actualei conduceri din Rusia. Putin pune sub semnul întrebării integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, afirmând că partea rusă „nu va permite niciodată teritoriilor noastre istorice şi persoanelor apropiate nouă care locuiesc acolo să fie utilizate împotriva Rusiei”. Este şi un avertisment la adresa oricărei apropieri a Ucrainei de UE sau NATO. Preşedintele rus încearcă totodată să-şi legitimeze agresiunea teritorială împotriva Ucrainei şi anexarea Crimeei, susţinând că peninsula de la Marea Neagră „a fost dată” în 1954 Ucrainei Sovietice cu „încălcarea gravă” a normelor în vigoare. Trecând de chestiunea Ucrainei şi eterna luptă a ruşilor de a-i ţine aproape pe ucraineni şi noua luptă a acestora din urmă de a deveni independenţi cu adevărat, liderul de la Kremlin fabulează complet în chestiunea Basarabiei. Putin reia teoria sovietică precum că România a ocupat Basarabia. „În 1940, Ucraina Sovietică a încorporat o parte din Basarabia, care a fost ocupată de România în 1918, precum şi Bucovina de Nord”, se arată în articol.

Nimic surprinzător: Putin insistă cu perpetuarea tezei „ocupantului român” şi omite intenţionat adevărul. Basarabia, aşa cum a fost definită în 1812 de adminisraţia ţaristă rusă, este partea dintre Prut şi Nistru a Principatului Moldovei. Acest teritoriu a fost anexat de Imperiul Rus în 1812 în urma Tratatului de la Bucureşti cu Imperiul Otoman. Imperiul Rus a destrămat practic Principatul Moldovei şi s-a lansat apoi în ştergerea identităţii populaţiei dintre Prut şi Nistru, precum şi a îndepărtării ei de arealul românesc. Primul regim de ocupaţie rusă între Nistru şi Prut a durat până în primăvara anului 1918, când Basarabia, reconstituită ca Republica Democratică Moldovenească la sfârşitul lui 1917, s-a declarat independentă faţă de Rusia bolşevică şi s-a unit cu România. România Mare a durat până în vara anului 1940, când a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa în urma unui ultimatum sovietic încurajat de tratatul de neagresiune nazisto-sovietic semnat în august 1939 de către Joachim von Ribbentrop, ministrul de Externe al lui Hitler, şi Viaceslav Molotov, ministrul de Externe al lui Stalin.

O parte a comentatorilor ruşi afirmă că acest articol atribuit lui Putin nici nu ar trebui luat în seamă, fiind o expunere a tezelor din manualele sovietice de istorie. Însă alţii, precum redactorul şef al postului de radio Ecoul Moscovei, Aleksei Venediktov, de profesie istoric, susţin contrariul. Textul, potrivit lui Venediktov, reprezintă o „fundamentare a esenţei (neo)imperiale a Rusiei actuale”, conţinând „revendicări şi pretenţii teritoriale”. În opinia lui Venediktov, este vorba de un articol-program, mai ales că a doua zi după apariţia sa, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a dispus ca textul să fie inclus pe lista subiectelor obligatorii pentru pregătirea militar-politică a soldaţilor ruşi.

Ion Gaidau adevarul.ro