Protest în orașul Codru: un agent economic vrea să construiască în zonă 5 blocuri cu 700 de apartamente

Imagine implicită

Mai mulţi locuitori ai oraşului Codru din municipiul Chişinău au ieşit din nou în stradă, fiind nemulţumiţi că un agent economic vrea să construiască în zonă 5 blocuri cu 700 de apartamente.

Oamenii spun că pe terenul unde ar urma să fie ridicate clădirile sunt copaci care le protejează casele de eventualele alunecări de teren. De cealaltă parte, agentul economic spune că are toate actele în regulă şi nu va ceda, transmite publika.md.

Soţii Bîtlan trăiesc de 50 de ani la câţiva zeci de metri de terenul unde urmează să fie construit complexul locativ. Ei spun că agentul economic a defrişat deja mai mulţi copaci, iar de ceva timp, pe pereţii casei au apărut fisuri.

„În fiecare an sau la fiecare doi-trei ani, noi facem reparaţie şi întotdeauna se vede după tapetă că peretele se mişcă.
– Din cauza alunecărilor de teren?
– Clar lucru, clar lucru”, a spus Ion Bîtlan, locuitor al oraşului Codru.

„Aici drumul este în pantă şi copacii ţin pământul să nu alunece la vale. Dacă vor tăia arborii, vor fi alunecări de pământ”, a spus Zinaida Bîtlan, locuitoare a oraşului Codru.

Şi alţi vecini se arată îngrijoraţi de intenţia antreprenorului de a construi un complex locativ într-o zonă împădurită: „Dacă aici se vor construi cinci blocuri cu câte 15, 16 etaje, din câte zic cei din Primărie, nu ştiu, aici alunecări de teren întotdeauna au fost”.

Oamenii sunt indignaţi că autorităţile locale nu intervin pentru a-l opri pe agentul economic, care marţi a început lucrările de geodezie.

Astfel, aseară, circa 40 de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta nemulțumirea:

„Asta e natură. Spre ce mergem noi? Hai să tăiem toate parcurile din Chişinău, toate pădurile, să construim case şi să facem bani pentru milionari”.

„Agentul economic ar putea veni aici, să spună de ce crede că ar trebui pădurea defrişată. El spune că a cumpărat acest teren, el a ştiut atunci că procură un teren împădurit. Acum spune că e terenul lui şi poate face ce vrea el, dar nu e chiar aşa”.

Agentul economic vizat nu a venit să discute cu oamenii, însă pe parcursul zilei de marţi le-a spus unor locatari că nu are de gând să renunţe.

Luna trecută, consilierii din oraşul Codru s-au cercetat câteva ore la acest subiect şi au decis că proprietarul terenului şi locatarii nemulţumiţi trebuie să ajungă la un compromis. Deşi a fost stabilită organizarea dezbaterilor publice, acestea nu au avut loc.

Compania de construcţii cere schimbarea planului urbanistic al terenului pentru a putea ridica cinci blocuri cu până la 15 etaje. Antreprenorul promite să investească încă 10 milioane de lei în construcţia unui drum pentru fluidizarea traficului în zonă.

publika.md