Reactia PG după ce CSJ a permis strămutarea dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Imagine implicită

Procuratura Generală a R. Moldova anunță că dezaprobă hotărârea Curții Supreme de Justiție prin care s-a dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău în privința lui Ilan Șor, care a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

„După 3 ani și 4 luni de examinare a dosarului la Curtea de Apel Cahul, astăzi, Curtea Supremă de Justiție a decis strămutarea dosarului de învinuire a lui Ilan Șor, înapoi la Curtea de Apel Chișinău. Este de menționat că fiecare motiv invocat de apărare, luat individual, a fost obiect de examinare al celor 9 cereri anterioare de strămutare, iar CSJ le-a dat aprecierea corespunzătoare, respingând cererile. În premieră CSJ își motivează decizia printr-o „suspiciune colectivă de imparțialitate, raportat la pretinsele fapte care au întemeiat concluzia” pentru a reîntoarce dosarul în instanța inițială.

Deși, soluția CSJ este irevocabilă, Procuratura Generală dezaprobă modul în care instanța supremă a interpretat normele procesual penale și le-a raportat circumstanțelor de fapt ale speței, or și cea din urmă cerere de strămutare, considerăm că urma a fi respinsă pe motive de repetitivitate (…) Conform prevederilor legislației procesual penale, examinarea cererii la CSJ se desfășoară fără participarea procurorului”, se arată în nota informativă a Procuraturii.

Precizîm că după 10 tentative eșuate, magistrații CSJ au admis cererea înaintată de către avocatul lui Ilan Șor, Denis Calaida, și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău