Reorganizarea ministerelor a fost aprobată de Guvern

Imagine implicită
sursa foto: protv.md

În cadrul unei ședințe de Guvern, astăzi, membrii Cabinetului de miniștri au aprobat modificările corespunzătoare cu privire la reorganizarea ministerelor.

Premierul Natalia Gavrilița a spus că separarea ministerelor va permite o eficientizare a lucrului.

„Astăzi vom demara reorganizarea ministerelor pentru a asigura separarea ministerelor Muncii și Protecției Sociale, Culturii, Mediului și Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Această separare va permite să eficientizăm lucrul în aceste domenii, care sunt esențiale pentru dezvoltarea țării noastre”, a spus Gavrilița.

În acest fel, membrii Guvernului au hotărât modificarea denumirii Ministerului Economiei și Infrastructurii în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și reorganizarea prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Economiei. Astfel, Ministerul Economiei va prelua de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul economie, domeniul infrastructura calității și supravegherea pieței și domeniul tehnologia informaţiei, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Totodată, s-a modificat denumirea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în Ministerul Educației și Cercetării și se reorganizează prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Culturii. Ministerul Culturii va prelua de la Ministerul Educației și Cercetării domeniul cultură și patrimoniu național, iar de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – domeniul turism, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

S-a modificat și denumirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Ministerul Sănătății și se reorganizează prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prelua de la Ministerul Sănătății domeniul muncă, domeniul protecție socială și domeniul demografie, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Membrii Guvernului au modificat și denumirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și se reorganizează prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Mediului. Ministerul Mediului va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul protecția mediului și schimbări climatice și domeniul resurse naturale, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul dezvoltare regională și domeniul planificare spațială, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Personalul ministerelor nou-create ca rezultat al procesului de reorganizare urmează să-și continue activitatea în cadrul ministerelor reorganizate până la aprobarea structurii, efectivului-limită și a statului de personal ale acestora. Modificarea și/sau încetarea raporturilor de serviciu/muncă ale personalului ministerelor supuse reorganizării se efectuează după avizarea și înregistrarea de către Cancelaria de Stat a statului de personal al acestora.