Republica Moldova are în total 20 de sportivi calificaţi la 12 probe diferite la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Imagine implicită

Au mai rămas 10 zile până la startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Republica Moldova are în total 20 de sportivi calificaţi la 12 probe diferite, iar unii dintre ei sunt deja în Japonia şi se pregătesc de marea competiţieŞase din cei 20 de sportivi basarabeni calificaţi la Jocurile Olimpice, vor participa la probe de atletism. Fraţii Serghei şi Zalina Marghiev sunt cei mai experimentaţi atleţi din lot şi vor concura la aruncarea ciocanului. Serghei s-a calificat pentru a treia oară la Jocurile Olimpice de Vară, iar Zalina, va participa pentru a patra oară.  

ZALINA PETRIVSKAIA MARGHIEV, atletă: „Acum suntem la etapa finală de pregătire. Am lucrat foarte mult la tehnică şi sper că o să arătăm o performanţă frumoasă”.

SERGHEI MARGHIEV, atlet: „Suntem bine determinaţi şi vom face tot posibilul să participăm cât mai bine şi să ducem faima ţării noastre cât mai departe cât este posibil”.

Lilia Fiskovici va participa la maraton, iar Dimitriana Bezede va concura în proba de aruncare a greutăţii. Ambele sportive vor fi pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, după ce au evoluat şi la cele din 2016.

DIMITRIANA BEZEDE, atletă: „Să vă spun sincer, chiar n-am răbdare. Vreau să ajung acolo şi să concurez. Chiar îmi doresc lucrul ăsta”.

Din cei 6 atleţi, 2 vor participa în premieră la Jocurile Olimpice – Andrian Mardare la aruncarea a suliţei şi Alexandra Emilianov la aruncarea discului.

ANDRIAN MARDARE, atlet: „Jocurile Olimpice este în primul rând cea mai înaltă treaptă a sportului de performanţă, adică este un vis pentru fiecare sportiv care-şi iubeşte cu adevărat lucrul pe care îl face”.

ALEXANDRA EMILIANOV, atletă: „Aşa se întâmplă în ultimul timp în Republica Moldova, că aruncătorii sunt cei mai puternici, nu ştiu de ce, poate pentru că suntem atât de buni”.

Republica Moldova va avea la Tokyo şi 4 luptători. Denis Vieru şi Victor Sterpu la judo, Anastasia Nichita la lupte libere şi Victor Ciobanu la lupte greco-romane.

VICTOR STERPU, judocan: „Pentru mine sportul e toată viaţa mea, eu de mic îl practic şi altceva nu mă interesează. Vreau să evoluez bine la Jocuri”.

VICTOR CIOBANU, luptător: „Dacă crezi în tine poţi reuşi tot eu cred, asta e un lucru foarte important”.

În premieră, Republica Moldova va avea la Jocurile Olimpice, reprezentanţi în competiţia feminină la proba de caiac canoe. Este vorba de Daniela Cociu şi Maria Olăraşu. În proba masculină va participa la a doua ediţie la rând canotorul Serghei Tarnovschi.

DANIELA COCIU, canotoare: „Sperăm că la această Olimpiadă să participăm cât mai bine, pentru asta vom fi în pregătire şi vom face tot posibilul”.

SERGHEI TARNOVSCHI, canotor: „Am cele mai mari aşteptări, mă voi strădui să arăt tot ce am mai bun şi mă antrenez pentru a mă dedica la maxim”.

Republica Moldova va mai avea doi reprezentanţi la înot – Tatiana Salcuţan şi Alexei Sancov şi tot doi la proba de tir cu arcul. Dan Olaru şi Alexandra Mîrca sunt deja în Japonia şi vor fi portrapelul Republicii Moldova la deschiderea Jocurilor Olimpice.

DAN OLARU, arcaş: „Noi suntem archery şi calificările le tragem în ziua deschiderii chiar. Dimineaţa tragem, iar seara e deja deschiderea”.

Cea mai tânără sportivă din lotul olimpic este Anna Dulce în vârstă de 15 ani. Ea concurează în proba de tir, pistol aer comprimat.

ANNA DULCE, sportivă, proba de tir: „Pentru mine Jocurile Olimpice este un loc unde se fac recorduri. În loc unde se îndeplinesc visele şi eu mă bucur tare mult că eu voi fi acolo”.

La Tokyo, Republica Moldova are calificaţi şi doi halterofili. Este vorba de Elena Cîlcic şi Marin Robu. Ambii vor participa în premieră la Jocurile Olimpice.  Competiţia din această vară se va desfăşura în perioada 23 iulie – 8 august şi va fi transmisă în direct de TVR MOLDOVA.