Republica Moldova, printre primele zece ţări ale lumii cu cele mai bune preţuri la internet mobil

Imagine implicită
sursa foto: euronews.com

Potrivit unui studiu, elaborat de Top Dollar – Insights Financial Hub, un centru de studii financiare, Moldova se plasează printre primele zece ţări ale lumii cu cele mai bune preţuri la internet mobil, raport cu parametrii lui de calitate. Pentru a determina aceasta, s-a luat în calcul costul şi viteza datelor mobile, preţul pentru 1GB, dar şi venitul pe cap de locuitor al ţării, relatează IPN cu referire la techguide.com.au.

Pe primul loc s-a situat Israelul, cu cel mai avantajos preţ de 0,01 dolari pe megabit pe secundă la descărcare. China s-a clasat pe locul doi cu 0,03 dolari, urmată de Australia, Italia, Franţa şi Kârgâzstan cu 0,06 dolari. Preţurile din Kuweit şi Fiji sunt de 0,07 USD.

Moldova este pe locul nouă (0,08 USD), iar clasamentul primilor zece îl încheie  Danemarca cu 0,09 USD. Atrăgând atenţia la „greii lumii”, sursa arată că SUA ocupă locul 67 cu 0,41 dolari pentru 10 GB de date cu un Mbps de viteză la descărcare. Statele Unite se situează pe locul 20 în ceea ce priveşte accesibilitatea la internet, solicitând 0,72 la sută din salariul mediu lunar pentru un pachet de date de 20 GB.

De cealaltă parte a clasamentului, cu cel mai problematic internet mobil din punct de vedere al raportului cost/calitate, se situează Namibia cu 11,36 dolari pentru un pachet mediu de date. Studiul precizează că Namibia are cei mai proşti indicatori din cauza vitezei lente raportate la costurile ridicate ale datelor. Urmează Siria cu 3,2 dolari, Cuba cu 2,82 dolari, Panama cu 2,34 dolari şi Tadjikistan cu 1,89 dolari.