Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO și în patrimoniul mondial în pericol

Imagine implicită

Peisajul minier Roşia Montană (județul Alba, Transilvania, România) a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Decizia a fost luată astăzi, fără obiecții și fără amendamente, de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, care a inclus Roșia Montană pe lista siturilor protejate de instituţie. Institutul Național al Patrimoniului din România anunță că Roșia Montană a fost inclusă și pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol „recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție”.

Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a precizat: „În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roşia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României în ianuarie 2017 şi, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană şi nu de întreaga zonă Roşia Montană”.

Istoricul a mai subliniat că „înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme româneşti sau în parteneriate”. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.