Se scumpesc produsele alimentare la nivel global: va fi afectată economia Moldovei?
Ultimul raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite arată că în ultima lună estivală preţurile la produsele alimentare s-au majorat la nivel global cu peste 30% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. S-au scumpit zahărul, uleiurile vegetale, lactatele, carnea, unele cereale.
Specialiștii spun că Republica Moldova s-ar putea să fie mai puţin afectată de tendinţele preţurilor de pe piaţa mondială pentru că e un stat agricol. Epertul economic Viorel Gârbu susține că mare parte a consumului intern este acoperită de producția proprie:
„Vorbim despre modul în care aceste evoluţii pe plan internaţional vor influenţa economia naţională. Am putea să ne uităm la cifrele privind rata inflaţiei anuală, ultimele date sunt pentru luna iulie. Aici atestăm faptul că nivelul preţurilor produselor alimentare în Republica Moldova a crescut cu 4,4 procente la nivel anual. Majoritatea consumului intern este satisfăcut din producţia proprie sau din importurile regionale”.
Vasile Gârbu spune că eistă mai multe cauze care au dus la creşterea globală a preţurilor la principalele produse alimentare, factorul principal fiind criza pandemică:
„Un alt factor care a jucat un rol ţine de costurile maritime care iarăşi datorită dezechilibrului masiv care a fost dusă de această criză economică urmare criză pandemică a creat anumite disfuncționalități. China exportă foarte mult şi importă puţin, containerele sunt concentrate în economia chinezească şi restul lumii nu are containere.”