Secretarul de Stat în Guvernul României, Adrian Dupu: „Am preferat să fiu la Chișinău de ziua limbii române, fiindcă această sărbătoare s-a născut la Chișinău, chiar dacă limba română o vorbim peste tot”
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, Adrian Dupu, și-a exprimat speranța că în Legislativul de la Chișinău va fi identificat un consens politic pentru modificarea articolului 13 din Legea Supremă. Articol ce prevede că limba de stat a Republicii Moldova este „moldoveneasca”. Potrivit secretarului de stat, prin modificarea Constituției ar fi restabilit un adevăr istoric și ar fi corectată o greșeală lingvistică, notează IPN.
Deși Parlamentul de la București a declarat ziua de 31 august drept Ziua Limbii Române și peste Prut, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, spune că a ales să marcheze această sărbătoare la Chișinău, alături de românii din Republica Moldova.
„Am preferat să fiu la Chișinău de ziua limbii române, fiindcă această sărbătoare s-a născut la Chișinău, chiar dacă limba română o vorbim peste tot. Sărbătoarea s-a născut în 1989 atunci când cetățenii din stânga Prutului au avut curajul și puterea să ceară ceea ce li se cuvine, și anume, să fie recunoscută limba română ca limbă oficială, să fie recunoscută grafia latină. În semn de respect pentru ceea ce au făcut înaintașii noștri, am ales să sărbătoresc la Chișinău”, a spus Adrian Dupu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Încă în decembrie 2013 Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, în contextul în care textul Declarației de Independență prevalează asupra textului Legii Supreme. Totuși, de atunci, articolul 13 din Constituția Republicii Moldova rămâne neschimbat. O greșeală lingvistică, ce ar trebui reparată cât mai curând, spune oficialul român.
„Interesant este faptul că în Constituție scrie limba moldovenească, dar este scris în limba română. Și toți cei care-i spun „limbă de stat”, „oficială”, tot în limba română o spun. Sper că în curând se va corecta această greșeală lingvistică și istorică ce se regăsește în Constituția Republicii Moldova, în primul rând, în semn de respect față de limba română și față de oamenii care la 31 august 1989 și-au cerut drepturile ”, a mai spus Adrian Dupu.
Constituția Republicii Moldova poate fi modificată cu voturile a cel puțin 68 de deputați. În prezent, în Parlamentul de la Chișinău, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate are 63 de mandate, iar pentru obținerea unei majorități constituționale mai sunt necesare voturile a 5 deputați din opoziție.