Șeful de cabinet al Angelei Merkel: Germania ar putea ajunge din nou la 100.000 de cazuri de coronavirus pe zi

Imagine implicită

Numărul de cazuri noi de coronavirus în Germania ar putea depăși din nou 100.000 pe zi în aproximativ două luni, dacă nu se vaccinează mai mulți oameni, avertizează șeful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel. Cei care refuză vaccinarea ar putea fi supuși unor restricții, a mai spus oficialul german, potrivit Reuters.

După mai bine de două luni de scădere constantă, numărul de cazuri noi de coronavirus a început să crească din nou în Germania, de la începutul lui iulie, în principal din cauza răspândirii variantei Delta a virusului.

Șeful de cabinet al Angelei Merkel, Helge Braun, a declarat pentru publicația Bild că noile cazuri au crescut cu 60% pe săptămână, chiar dacă aproape jumătate din populație este vaccinată complet.

„Dacă varianta Delta continuă să se răspândească cu aceeași viteză și nu facem nimic pentru a crește masiv rata vaccinării sau să ne schimbăm comportamentul, vom ajunge la o incidență de 850 de cazuri la 100.000 de locuitori în doar nouă săptămâni”, a declarat el.

Această incidență ar însemna aproximativ 100.000 de cazuri noi pe zi, a precizat el, adăugând că acest lucru va conduce la carantinarea oamenilor și haors în economie.

Helge îi îndeamnă pe germani să se vaccineze și spune că cei care refuză ar putea fi ținta unor restricții.

„Asta înseamnă că unele lucruri, precum mersul la restaurant, la cinema sau pe stadion, ar putea fi restricționate pentru cei nevaccinați, pentru că riscul este prea mare”, a spus el.

Aproximativ 60% din cei 83 de milioane de germani au primit prima doză dintr-un vaccin anti-COVID, iar aproape jumătate (48%) sunt complet vaccinați. Angela Merkel a declarat în repetate rânduri că vaccinarea nu va fi obligatorie.

Comentariile lui Helge Braun au stârnit o dezbatere vie, unii politicienii susținându-l, în vreme ce alții s-au declarat împotriva celor spuse de șeful cabinetului. Printre aceștia din urmă se numără și Armin Laschet, prezumtivul succesor al Angelei Merkel în funcția de cancelar la alegerile din 26 septembrie.

„Nu cred în vaccinarea obligatorie sau în a pune presiune indirectă asupra oamenilor”, a declarat Laschet pentru ZDF. „Avem regula că trebuie să fii testat, vaccinat sau să fi trecut prin boală și cred că este un principiu bun”.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase, în ultimele 24 de ore în Germania au fost înregistrate 1.387 de cazuri noi de coronavirus, iar totalul cazurilor se ridică la 3,76 milioane. Incidența cazurilor la 7 zile este de 13,8 la 100.000 de locuitori. 91.524 de germani au murit din cauza COVID până în prezent.