Sergiu Litvinenco a înregistrat un proiect de lege care permite eliberarea din funcție a procurorului general

Imagine implicită

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat un proiect de lege care permite eliberarea din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Acest proiect va include mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire de răspundere disciplinară a acestuia.

Sergiu Litvinenco a menționat în cadrul unui briefing de presă că ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general în cazuri întemeiate la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

„Modificările propuse extind procedurile existente în lege pentru procurori și față de procurorul general. Modificările propuse nu vor afecta independența și autonomia procuraturii și a procurorului general, deoarece Consiliului Superior al Procurorilor îi revine rolul decisiv în luarea deciziei. Totodată, aceste modificări conțin suficiente garanții pentru a asigura proceduri corecte atât în cazul evaluării performanțelor profesionale, cât și în ceea ce privește procedura disciplinară”, menționează Ministrul Justiției.

Alte prevederi din proiectul propus se referă și la modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor într-o formulă care va asigura o mai mare independență a organului respectiv.

„Activitatea procurorului general este lipsită de un control efectiv și de o procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile legale în mod conștiincios și în interesul statului. În acest context, el se va simți sigur, chiar dacă lucrează în detrimentul interesului public. Prevederile actuale nu îl responsabilizează. Poate să promoveze interesele unui anumit grup și pentru asta să nu poate nicio răspundere”, conchide Sergiu Litvinenco.

Acesta a specificat că proiectul de lege vine să-l responsabilizeze pe Alexandr Stoianoglo, iar în cazul în care deviază de la prevederile legale, există riscul sancționării acestuia.