Sergiu Litvinenco despre numirea şefului CNA: Concursul nu este binevenit
Directorul Centrului Naţional Anticorupţie va fi eliberat din funcţie după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi va veni cu o propunere în plenul Parlamentului în acest sens. O spune ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia Comisia juridică va fi cea care va evalua activitatea şefului CNA, iar din cauza ineficienţei, se va propune demiterea acestuia.Potrivit ministrului justiţiei, excluderea din legislaţie a obligativităţii organizării concursului pentru funcţia de director CNA nu contravine normelor statului de drept, astfel renunţându-se la experienţa concursurilor mimate, notează IPN.
Ministrul justiţiei spune că deşi actualul şef CNA, Ruslan Flocea, a fost selectat prin concurs public, candidatura acestuia a fost intens promovată de PSRM, iar concursul a fost unul mimat. Sergiu Litvinenco îi sugerează şefului CNA să-şi prezinte demisia şi să nu aştepte eliberarea sa din funcţie de către Parlament.
„În cazul în care îţi obţii mandatul în baza criteriului politic, fii bun şi pleacă în momentul în care partidul care te-a promovat nu mai este la guvernare. Nu te mai ţine de funcţie cu orice preţ. El a ajuns în această funcţie fiind promovat de Igor Dodon şi PSRM. Eu sunt un susţinător al concursurilor, totuşi, la această etapă, concursul nu este binevenit”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Ministrul Justiţiei spune că activitatea şefului CNA va fi evaluată pe platforma parlamentară, iar ulterior se va veni cu un proiect de hotărâre privind revocarea lui Ruslan Flocea.
„Va fi supus unei evaluări, e vorba despre o evaluare mai simplă decât în cazul Procurorului General prin prisma funcţiei Parlamentului de a-şi exercita controlul parlamentar asupra acestei instituţii. Comisia juridică va face această evaluare şi va veni cu un verdict. Cred că verdictul va presupune eliberarea din funcţie a lui Ruslan Flocea, având în vedere că nu avem rezultate la CNA”, a mai spus Litvinenco.
Ieri, majoritatea parlamentară a aprobat în lectura a doua proiectul ce vizează modificarea legii cu privire la CNA. Documentul prevede excluderea obligativităţii organizării unui concurs public pentru selectarea candidatului la funcţia de şef al Centrului. Astfel, directorul CNA va fi numit de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, la propunerea a cel puţin 20 de deputaţi, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.