Slusari: Oamenii lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu din ANRE sunt complici la acordul de cartel

Imagine implicită

”Oamenii lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu din ANRE sunt complici la acordul de cartel continuă a companiilor mari petroliere”, susține ex-deputatul Alexandru Slusari, care a făcut calcule simple pentru a demonstra că prețul afișat la pompă nu corespunde prețului real al carburanților.

”Regret că pănă ziua de azi nu am auzit cum Parlamentul intenționează să demită conducerea acestei instituției importante.

Două zile în urmă petroliștii au început să ne facă mare „favoare”, micșorând cu 10 bani prețuri la benzină. De la 20,49 la 20,39 lei per litru. Înseamnă că cel mai probabil au fost importate partide noi de carburanți. Acum propun la fiecare doritor să faceți calcul privind respectarea actualei metodologiei de plafonare a prețurilor la produsele petroliere (așa cum este ea). Nu este exercițiu complicat. Accesați pagina ANRE și vedeți care este cifra cotațiilor Platts pentru benzina la 19 august. 12.460 lei per tona. Adaugați accizul de 6.496 lei per tona. Adăugați TVA de 20 %. Pe urmă aplicați coeficientul transformării kilogramelor în litri (coieficientul densității) 0,758, stabilit de ANRE. La final adăugați marja comercială de 2,33 lei la fiecare litru. Rezultatul este următorul : un litru de benzină ar trebui să coste la pompa maximum 19,57 lei per litru. Apropo, nu este diferența mare la aceste cifre nici pentru 18 august, dacă cineva va insista ca carburanții au fost importate cu o zi mai înainte. Puteți repeta același exercițiu cu motorina, pornind de la cifra Platts de 10.215 lei per tona. Accizul este 2.734 lei/tona. Aceeași TVA. Coieficientul de transformare 0,845. După acest exercițiu matematic simplu veți ajunge la concluzie că prețul maximal pentru un litru de motorină la benzenărie nu ar trebui depăși 15,46 lei per litru. Apropo, la stațiile de alimentare, care aparțin operatorilor petrolieri mici, prețurile sunt mult mai aproape de cifrele legale. Aceste companii nu vor să participe într-un cartel, însă ponderea lor pe piața produselor petroliere este una nesemnificativă”, a declarat Slusari.