Stoianoglo, atac dur la Maia Sandu: Este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o doar Plahotniuc

Imagine implicită
sursa foto: procuratura.md

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat în cadrul unei conferințe că în cadrul ședinței CSS, Maia Sandu a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, printre care Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Vladimir Voronin, cerând Procuraturii să-i atragă la răspundere penală. Stoianoglo susține că astfel șefa statului face abuz de putere intervenind în activitatea de urmărire penală a Procuraturii Generale.

Ședințele Consiliului Suprem de Securitate se convocau strict pentru ca Procurorul General să fie ”raportor de serviciu” pe dosare sensibile și spețe individuale. Tentativele mele de a explica faptul că examinarea unor dosare penale nu intră în competența CSS și că acest lucru reprezintă o ingerință în activitatea de urmărire penală, lucru interzis prin lege, au fost brutal combătute prin unicul argument: incompetență și lipsă de eficiență din partea Procuraturii”, a declarat el.

Potrivit lui Stoianoglo, apogeul „colaborării” a fost atins la ultima ședință a CSS, la care au fost invitați și conducătorii procuraturilor specializate. „În toată cariera mea de procuror, cred că este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o cred doar Plahotniuc”.

Potrivit legii, Procuratura Generală poate fi reprezentată la CSS doar de către unul dintre conducătorii săi, ceilalți procurori își exercită atribuțiile în conformitate cu legea. Este evident că unicul scop urmărit prin ultima ședință a CSS a fost de a ataca și acuza Procuratura de lipsă de eficiență și, respectiv, de a iniția modificările legislative pentru demiterea Procurorului General. Planul a fost transpus în realitate imediat după ședința CSS din 10 august, Ministrul Justiției prezentând și proiectul legii pregătit din timp. Fără precedent au fost și acuzațiile de la ultima ședință a CSS aduse Procurorului General interimar, după ce a fost asaltat cu întrebări pe dosare concrete de către reprezentanții executivului și ai ONG-urilor care fac parte din componența CSS”, a spus el.