SUA lansează atacuri aeriene în Afganistan. Talibanii spun că americanii încalcă termenii retragerii și amenință cu consecințe

Imagine implicită

Statele Unite au lansat atacuri aeriene în sprijinul forţelor afgane aflate sub presiunea atacurilor talibanilor, în timp ce forţele internaţionale conduse de SUA îşi continuă retragerea definitivă din această ţară, operaţiune prevăzută să se încheie la sfârşitul lunii august, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, le-a declarat joi jurnaliştilor că atacurile aeriene au fost în sprijinul forţelor de securitate afgane în ultimele zile, însă nu a oferit detalii.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că loviturile aeriene au avut loc miercuri seara la periferia oraşului Kandahar (sud), provocând moartea a trei luptători talibani şi distrugând două vehicule, scrie Agerpres.

„Confirmăm aceste atacuri aeriene şi le condamnăm în termenii cei mai duri, este un atac clar şi o încălcare a acordului de la Doha potrivit căruia forţele americane nu mai pot lansa operaţiuni militare după luna mai”, a mai spus el, referindu-se la un acord între Statele Unite şi talibani privind retragerea forţelor SUA.

„Dacă vor mai lansa orice altă operaţiune, atunci vor fi responsabili de consecinţe”, a mai spus el.

Aproape toate trupele americane, cu excepţia celor care protejează ambasada SUA din Kabul şi aeroportul din capitală, au părăsit Afganistanul. Provincia Kandahar este în mod tradiţional un fief al talibanilor iar luptele au fost intense în ultimele săptămâni, insurgenţii cucerind principala trecere a frontierei cu Pakistanul, la Spin Boldak.

digi24.ro