Summitul G7 fără succes. Marea Britanie trebuie să încheie evacuările din Afganistan în „24 până la 36 de ore”

Imagine postare

Evacuarea Marii Britanii din Kabul este așteptată să se încheie în următoarele două-trei zile, mii de afgani fiind abandonați, mai ales că talibanii au început să nu le mai permită să se îndrepte spre aeroport.

Președintele american Joe Biden a respins în cadrul reuniunii recente a liderilor G7, cererile țărilor europene de a continua transportul aerian umanitar după 31 august, relatează alephnews.ro.

Potrivit surselor britanice din domeniul apărării, citate de The Guardian, se crede că armata americană are nevoie de două-trei zile pentru a-și închide operațiunile de pe aeroportul din Kabul, iar trupele britanice vor să fie cu cel puțin 24 de ore înaintea lor. Toate forțele occidentale sunt pregătite să plece în câteva zile.

O declarație a lui Boris Johnson după summitul G7 s-a axat pe ceea ce el a numit o „foaie de parcurs pentru un viitor angajament cu talibanii”, o acceptare tacită a faptului că liderii mondiali sunt neputincioși în fața preluării Afganistanului de către talibani după 20 de ani de război, mai precizează cotidianul.

Premierul britanic nu a menționat eventuale sancțiuni împotriva talibanilor.

Președintele american Biden a declarat că dorește ca toate trupele americane să fie retrase din Afganistan cât mai curând posibil, înainte de termenul limită de 31 august. El a precizat și că sunt în curs de elaborare planuri de urgență pentru a prelungi retragerea „în cazul în care acest lucru va fi necesar”.