Svetlana Tihanovskaia a fost primită la Casa Albă de președintele Joe Biden

Imagine implicită

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit ieri, 28 iulie, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia la Casa Albă. „SUA este alături de poporul din Belarus în eforturile pentru democrație și drepturile universale ale omului”, a scris președintele american, într-o postare pe Twitter.

„Am avut onoarea de a mă întâlni în această dimineaţă, la Casa Albă, cu Svetlana Tihanovskaia. Statele Unite sunt alături de poporul din Belarus în eforturile pentru democraţie şi pentru drepturile universale ale omului”, a scris Joe Biden.

La rândul său, lidera opoziției din Belarus, i-a mulțumit lui Joe Biden pentru susținere.

„Mulțumesc președintelui SUA, pentru un puternic semn de solidaritate cu milioane de belaruși neînfricați care luptă pașnic pentru libertatea lor. Astăzi, Belarus se află pe prima linie a bătăliei dintre democrație și autocrație. Lumea stă cu noi. Belarus va fi o poveste de succes”, a scris Tihanovskaia.

Lidera opoziției din Belarus se află într-o vizită în SUA de duminică. Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania dupã ce în august anul trecut a pierdut în fața lui Lukaşenko alegerile prezidenţiale pe care opoziţia belarusã şi Occidentul le consideră fraudate. Ea candidase în locul soţului ei, Serghei Tihanovski, dupã ce acesta a fost încarcerat.

SUA, Uniunea Europeanã, Marea Britanie şi Canada au impus mai multe serii de sancţiuni Belarusului în urma fraudãrii alegerilor de anul trecut şi reprimãrii manifestaţiilor opoziţiei ce au urmat, noi sancţiuni venind mai recent dupã arestarea unui blogger opozant preluat de la bordul unui avion constrâns sã aterizeze la Minsk. În acest timp, preşedintele Lukaşenko acuză orchestrarea din Occident a manifestaţiilor împotriva lui.