Talibanii le-au ordonat femeilor să rămână în case: „Soldații noștri nu știu cum să se comporte cu ele”

Imagine implicită

Talibanii au dat ordin ca femeile afgane care muncesc să rămână închise în casă până ce „vor exista sisteme adecvate care să le asigure siguranța”, relatează BBC.

„Este vorba de o procedură foarte temporară”, a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Anterior, ONU a transmis că primește „informații credibile despre grave încălcări ale drepturilor omului în Afganistanul controlat de talibani”.

„Forțele noastre de securitate nu sunt antrenate și nu știu cum să se comporte și cum să vorbească cu femeile. Până ce vom avea siguranță, le cerem femeilor să stea în case”, a continuat Mujahid care a insistat că toate restricțiile asupra femeilor vor fi „de scurtă durată”.

Între 1996 și 2001, când talibanii s-au mai aflat la putere în Afganistan, ei au impus un regim brutal pe baza unei interpretări radicale a legii islamice

În conferința sa de presă, purtătorul de cuvât a talibanilor a vorbit și de evacuarea din Kabul și le-a cerut afganilor să nu mai încerce să se deplaseze la aeroport. De asemenea, el a mai spus că SUA nu ar trebui să-i mai încurajeze să încerce să plece pentru că Afganistanul „are nevoie de talentul lor”.

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în urmă cu nouă zile, după o ofensivă fulgerătoare care a distrus rapid rezistența forțelor guvernului afgan susținut de SUA pe parcursul ultimilor 20 de ani. Retragerea SUA din Afganistan urmează să se încheie în 31 august.

digi24.ro