Talibanii se apropie de Kabul. Președintele Joe Biden autorizează trimiterea a 1.000 de soldați suplimentari

Imagine implicită

Luptătorii talibani se apropie de capitala afgană Kabul, iar înaintarea lor rapidă nu dă semne de încetinire. Încă un oraș din Afganistan a căzut, sâmbătă, în mâinile talibanilor, fără luptă însă. Mazar-i-Sharif era ultimul oraș important din nordul țării aflat încă sub controlul guvernului. Urmare a acestor evenimente, președintele american Joe Biden a autorizat trimiterea de trupe suplimentară în capitala afgană.

ACTUALIZARE ORA 2:00. Președintele Joe Biden a anunțat sâmbătă că autorizează desfășurarea a încă 1.000 de soldați suplimentari în Afganistan.

Șeful Casei Albe a motivat că vrea să se asigure că va fi o „retragere ordonată și sigură” a personalului american și a altor membri ai personalului țărilor aliate, precum și o evacuare sigură și ordonată a afganilor care au ajutat trupele americane și a celor care se află în pericol din cauza avansului talibanilor, relatează CNN.

În total, SUA vor avea 5.000 de soldați în teren.

Cei 1.000 de soldați suplimentari trimiși la Kabul se află deja în țară, potrivit unui oficial al apărării. Un batalion de 1.000 de soldați din Divizia 82 aeropurtată a fost redirecționat către Kabul, în locul poziției inițiale de așteptare din Kuweit. 4.000 de soldați urmau să meargă în Kuweit, pentru a fi folosiți în caz de nevoie.

Pentagonul anunțase anterior că 3.000 de soldați suplimentari sunt pe drum către Afganistan. Cea mai mare parte a trupelor sunt așteptate să sosească la Kabul până la sfârșitul weekendului. În capitala afgană sunt deja prezenți 650 de soldați americani.

Joe Biden: Armata afgană „nu poate sau nu vrea” să-şi apere propria ţară

Joe Biden i-a avertizat pe talibani că orice acţiune care ar pune în pericol cetăţenii americani sau misiunea SUA va primi un răspuns militar „rapid şi puternic”.

Pe de altă parte, potrivit Agerpres, el şi-a apărat decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan, reafirmând că încă un an sau cinci ani de prezenţă militară americană nu ar fi făcut nicio diferenţă, atunci când armata afgană „nu poate sau nu vrea să-şi apere propria ţară”.

„Sunt al patrulea preşedinte care conduce o prezenţă militară americană în Afganistan – doi republicani, doi democraţi”, a conchis el. „Nu voi lăsa acest război pentru un al cincilea”, a adăugat preşedintele SUA.

digi24.ro