The Guardian: OMS monitorizează nouă variantă de coronavirus numită „Mu” care poate avea rezistență la vaccin

Imagine postare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că monitorizează nouă variantă de coronavirus numită „Mu”. Mu, sau B.1.621, a fost identificat pentru prima dată în Columbia și au fost înregistrate cazuri în America de Sud și Europa, transmite The Guardian.

OMS a declarat că varianta „Mu” are mutații care ar putea indica un risc de ”evadare imunitară” – adică rezistenţă la vaccin – şi subliniază că sunt necesare studii suplimentare în vederea unei mai bune înţelegeri a caracteristicilor acesteia.

Toate virusurile – inclusiv SARS-CoV-2, care cauzează boala covid-19 – înregitrează mutaţii genetice în timp. Majoritatea mutaţiilor nu au o incidenţă sau au doar o incidenţă redusă asupra proprietăţilor virusului.

„De la prima identificare în Columbia, în ianuarie 2021, au existat câteva rapoarte sporadice de cazuri ale variantei Mu și au fost raportate unele focare mai mari din alte țări din America de Sud și din Europa. Deși prevalența globală a variantei Mu printre cazurile secvențiate a scăzut și este în prezent sub 0,1%, prevalența în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant. Epidemiologia variantei Mu în America de Sud, în special cu co-circulația variantei Delta, va fi monitorizată pentru modificări”, au declarat reprezentanții OMS.

Există patru variante de îngrijorare ale coronavirusului, după cum consideră OMS, varianta Alpha – înregistrată pentru prima dată în Kent – văzută în 193 de țări, Beta în 141, Gamma în 91 și Delta în 170 de țări, în timp ce Mu este a cincea variantă monitorizată de OMS.