Ucraina a actualizat condiţiile de intrare şi tranzitare a ţării pentru cetăţenii R. Moldova

Imagine implicită
sursa foto: tvrmoldova.md

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina informează că au fost actualizate condiţiile de intrare şi tranzitare a Ucrainei. Astfel, cetăţenii R. Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat poliţa de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 şi/sau costurile privind cheltuielile de carantină. La fel, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să deţină unul dintre următoarele documente:- rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau;
– rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2, efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau;
– certificatul de vaccinare emis de autorităţile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de ser anti COVID-19,  recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Documentele menţionate urmează a fi eliberate în limba engleză sau cu traducerea lor în limba engleză. Testarea, vaccinarea şi autoizolarea nu sunt necesare copiilor cu vârsta sub 12 ani.

De asemenea, după traversarea frontierei pe direcţia de intrare în Ucraina, cetăţeanul Republicii Moldova va fi obligat să instaleze în telefonul său mobil aplicaţia serviciului electronic ucrainean „Vdoma” şi să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care începe după 72 de ore de la traversarea frontierei.

Traversând frontiera pe direcţia de intrare în Ucraina cu testul (PCR sau antigen), trebuie să dispună de poliţa de asigurare medicală pentru 14 zile, chiar dacă perioada de şedere este mai puţin de 14 zile. În cazul în care perioada de şedere va depăşi 14 zile, poliţa de asigurare medicală se va perfecta pentru perioada preconizată pentru şedere.

Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de poliţa de asigurare medicală. Pentru a evita autoizolarea, cetăţeanul Republicii Moldova trebuie să efectueze pe teritoriul Ucrainei, în timp de 72 de ore de la traversarea frontierei, unul din cele două teste sus-menţionate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ.

În cazul intrării în autoizolare acesta are posibilitatea de a ieşi înaintea expirării celor 10 zile, prin efectuarea unuia din cele două teste sus-menţionate (PCR sau antigen), având rezultatul negativ.

Lista laboratoarelor autorizate din Ucraina să transmită rezultatele testelor către aplicaţia „Vdoma” poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, accesând link-ul https://moz.gov.ua/…/perelik-laboratorij-scho-majut…

Notă: Laboratorul introduce informaţiile într-o platformă online care se sincronizează în fiecare oră cu aplicaţia „Vdoma”. Utilizatorii primesc un mesaj în aplicaţie prin care sunt informaţi despre rezultatul testului şi necesitatea (sau nu) a autoizolării. Numărul de telefon comunicat laboratorului trebuie să fie acelaşi cu cel utilizat la instalarea aplicaţiei.