Ucraina a început lucrările pregătitoare pentru construcția unui nou pod peste Nistru

Imagine implicită

Au început lucrările pregătitoare pentru construcția unui nou pod ce va asigura legătura dintre Ucraina și R. Moldova – podul Yampil, anunță Agenția de Stat pentru Drumurile din Ucraina. Podul Yampil peste Nistru va face parte din coridorul de transport dintre cele două țări și continuarea autostrăzii R-08 Nemyriv-Yampil. În prezent, reparația a 116 km a acestui drum din regiunea Vinnytsia se apropie de finalizare.

Construcția podului se realizează conform modelului „design-build”. Aceasta înseamnă că contractantul este angajat atât în ​​proiectare, cât și în lucrări de construcție. Acest model economisește timp și reduce costul implementării proiectului.

Contractorii au început procesul de pregătire prin:
▪ îndepărtarea stratului de sol fertil;
▪ tăierea excrescenței;
▪ amenajarea platformelor pentru echipamente.

Podul este construit la marginea orașului Yampil și în apropierea satului moldovenesc Cosăuți. Autostrada T-02-02 Mohyliv-Podilskyi – Yampil – Bershad – Uman va fi intrarea pe pod din partea ucraineană. Pe de altă parte, se va intra de pe șoseaua M2 Chișinău – Soroca.

Podul peste Nistru presupune construirea a 1.068 km de drum de partea ucraineană și 5 km de partea moldovenească.
▪ lungimea pasajului – 668 m;
▪ lungimea podului – 641 m;
▪ numărul suporturilor – 21 piese;
▪ înălțimea suporturilor – de la 8 la 40 m.

În prezent, legătura de transport între Ucraina și Moldova peste râul Nistru în regiune este asigurată de un pod situat în zona punctului de control Mohyliv-Podilskyi-Otaci și un pod la punctul de control Bronnytsia-Ungur, unde greutatea permisă a vehiculele nu depășesc 3,5 tone, iar la punctul de trecere a frontierei „Yampil – Cosăuți” există doar un feribot, dar nu îndeplinește cerințele vremii și nevoile reale ale oamenilor statului.