La Odesa, au avut loc ciocniri violente între poliția ucraineană și activiști de extremă dreaptă care au încercat să perturbe un marș pride anual al comunității LGBT+ pe 28 august. Poliția a reținut cel puțin 51 de membri ai organizației naționaliste „Tradiție și Ordine”, inclusiv șeful filialei locale a grupării.

Serviciul ucrainean al Europei Libere relatează că membrii organizației au folosit gaze lacrimogene împotriva poliției care proteja marșul celor câteva sute de activiști LGBT. Șeful poliției din regiunea Odesa, Mikola Semenîșîn, a declarat jurnaliștilor că 29 de polițiști au fost răniți. Poliția spune că a deschis anchete penale împotriva membrilor organizației naționaliste. „Tradiția și Ordine” a atacat și marșul Odesa pride de anul trecut.

Atunci, potrivit unui raport privind drepturile omului al Departamentului de Stat al Statelor Unite, a existat o comunicare slabă între organizatorii marșului și poliție, așa încât forțele de ordine nu au asigurat o protecție adecvată mitingului.

www.europalibera.org


(48 accesari)