Ucraina nu a ținut cont de rugămintea Chișinăului: Va menține interdicția intrării pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene

Imagine postare

Ucraina menține restricțiile privind traficul mașinilor înmatriculate cu numerele transnistrene până la 1 septembrie, după ce Serviciul Vamal Odesa a venit cu o rectificare a mesajul său pe pagina sa de Facebook.

Autoritățile de la Kiev au anunțat, duminică, că amână interdicția de intrare pe teritoriul său a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene până pe 10 ianuarie 2022, ca urmare a unei cereri în acest sens a Chișinăului.

Kievul anunțase anterior că, după data de 1 septembrie 2021, mașinile din regiunea separatistă transnistreană trebuie să aibă numere de înmatriculare neutre pentru a mai fi lăsate să circule pe teritoriul ucrainean.

„În urma apelului oficial al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, permisiunea de a circula pentru vehicule din regiunea transnistreană a Moldovei, care nu au numere de înmatriculare neutre și stickere „MD” pe sticlă, este prelungită până la 10 ianuarie 2022”, se precizează într-un comunicat al Serviciului Vamal Odesa emis duminică.

Fostul deputat al Platformei Dreptate și Adevăr, Alexandru Slusari, a reacționat pe pagina sa de Facebook.

„Cu stupoare am aflat știrea precum că șoferii din stânga Nistrului vor putea circula în Ucraina cu numere transnistrene până pe 10 ianuarie 2022. Ucraina a amânat termenul, în urma unei solicitări a Ambasadei Moldovei în Ucraina în adresa ministerului de Externe de la Kiev.

Vreau să înțeleg cine a luat asemenea decizie. Nu am auzit să fie discutat subiectul în cadrul Guvernului. De ce aflăm o informație atăt de importantă de la serviciul vamal Odesa ?

Sunt curios să cunosc motivele acestei amânâri, dacă informația este veridică. Ar fi a treia prelungire a termenului introducerii în Transnistria plăcuților de înmatriculare neutre (nici măcar nu e vorba de plăcuțile moldovenești)”, a precizat Slusari.

Fostul deputat s-a arătat indignat de cedările continue ale Chișinăului în raport cu autoritățile separatiste de la Tiraspol.

„Cât se mai poate să se cedeze unilateral? Guvernările precedente au transformat rezolvarea conflictului transnistrean într-o stradă cu circulație în sens unic. Spre Tiraspol. Ei, acolo erau interese oligarhice obscure comune și dependența puternică a unor politicieni corupți de Moscova. Acum de ce guvernarea merge cu aceeași paradigma nocivă pentru Republica Moldova ?”, a concluzionat Slusari.

Amintim că Serviciului Vamal Odesa din Ucraina a anunțat duminică că mașinile înmatriculate cu numere din regiunea separatistă transnistreană vor putea circula pe teritoriul său până la 10 ianuarie 2022, termenul care expira la 1 septembrie 2021 fiind prelungit ca urmare a unei cereri exprese a Chișinăului. Ulterior, același serviciul vamal a revenit cu o erată, precizând că informația plasată pe site-ul lor a fost una eronată și că se menține interdicția până la 1 septembrie.

„În urma apelului oficial al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, permisiunea de a circula pentru vehicule din regiunea transnistreană a Moldovei, care nu au numere de înmatriculare neutre și stickere „MD” pe sticlă, este prelungită până la 10 ianuarie 2022”, se precizează într-un comunicat al Serviciului Vamal Odesa.

Ulterior, Serviciul Vamal Odesa a revenit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook și a anunțat că restricțiile se vor menține și după 1 septembrie.