UE alocă încă 35 milioane euro pentru a accelera vaccinarea în statele din Parteneriatul Estic. Printre beneficiare va fi şi Republica Moldova

Imagine implicită

UE alocă alte 35 milioane euro pentru a accelera vaccinarea în statele din Parteneriatul Estic, din care face parte şi Republica Moldova..

Comisia Europeană a majorat astăzi, 10 august, de la 40 de milioane EUR la 75 de milioane EUR, pachetul de asistenţă menit să asigure accesul la vaccinuri sigure şi eficace împotriva COVID-19 şi să accelereze campaniile de vaccinare în cele şase ţări din cadrul Parteneriatului Estic. Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Prin acest nou pachet de asistenţă de 35 de milioane EUR, UE urmăreşte să sporească în mod substanţial accesul la vaccinuri în regiunea Parteneriatului estic în contextul penuriei mondiale de vaccinuri, facilitând partajarea vaccinurilor de către statele membre ale UE şi rambursând costurile conexe. Această asistenţă vine în completarea sprijinului acordat de UE iniţiativei COVAX – mecanismul mondial de asigurare a unui acces echitabil şi universal la vaccinurile împotriva COVID-19 – şi vizează o distribuţie echitabilă şi transparentă a vaccinurilor în ţările Parteneriatului Estic.

Această asistenţă se adaugă primului pachet de sprijin în cuantum de 40 de milioane EUR, lansat în februarie pentru a consolida imediat pregătirea şi disponibilitatea locală pentru vaccinarea sigură şi eficace a populaţiei, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Sprijinul UE a acoperit formarea managerilor din domeniul sănătăţii şi a personalului medical implicat în campania de vaccinare, asistenţa logistică esenţială pentru livrarea şi gestionarea vaccinurilor şi a stocurilor, datele privind vaccinarea, monitorizarea siguranţei, acţiunile de comunicare şi de implicare a comunităţilor, precum şi sprijinul pentru dezvoltarea unui certificat digital privind COVID.

Comisarul pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: „Această pandemie devastatoare de COVID-19 a supus oamenii, sistemele de sănătate şi economiile din întreaga lume la o presiune fără precedent. Din păcate, Parteneriatul estic nu face excepţie. UE este hotărâtă să-şi ajute vecinii din est să accelereze vaccinarea, deoarece aceasta va avea o importanţă determinantă pentru stoparea pandemiei şi lansarea redresării socioeconomice a acestei regiuni. În felul acesta, UE se îngrijeşte de partenerii săi.

Noul program adoptat astăzi face parte din contribuţia Echipei Europa la răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19 şi se bazează pe eforturile depuse în comun cu statele membre şi pe cooperarea desfăşurată între UE şi OMS până în prezent. Programul se bazează şi pe prima acţiune regională de combatere a pandemiei de COVID-19, desfăşurată anul trecut în cadrul Parteneriatului estic, când UE şi OMS şi-au unit forţele şi au lansat Iniţiativa pentru solidaritate în domeniul sănătăţii în cadrul Parteneriatului estic, finanţată cu 35 de milioane EUR. Acţiunea a furnizat cantităţi importante de consumabile medicale în întreaga regiune, inclusiv peste 11 milioane de echipamente individuale de protecţie, 12 000 de truse de laborator, peste 1 500 de ventilatoare, concentratoare de oxigen şi oximetre cu pulsoximetre şi peste 20 000 de truse de testare PCR.

Pachetul recent adoptat va sprijini distribuirea eficace a vaccinurilor primite de ţările partenere în mod direct prin intermediul mecanismului UE de partajare a vaccinurilor şi în mod indirect prin intermediul COVAX şi al achiziţiilor directe de la producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19.

Furnizând aproape 3 miliarde EUR, Echipa Europa este unul dintre principalii contribuitori la mecanismul COVAX, care reprezintă în continuare principalul instrument mondial de asigurare a unui acces corect şi echitabil la aceste vaccinuri şi transpune în fapte obiectivul solidarităţii internaţionale în domeniul vaccinurilor.

Pentru a completa eforturile COVAX, Echipa Europa intenţionează să doneze cel puţin 200 de milioane de doze ţărilor partenere înainte de sfârşitul anului. Majoritatea acestor vaccinuri vor fi furnizate prin intermediul COVAX.