ULTIMA ORĂ/ Ceilalți patru moldoveni blocați în Afganistan, evacuați în siguranță

Imagine implicită

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că ceilalți membri ai echipajului, format inclusiv din patru cetățeni moldoveni, au aterizat în siguranță la Islamabad.

Sprijiniți de partenerii străini, aceștia au reușit să ajungă la aeroportul internațional Kabul, au verificat aparatul de zbor, care aparține unei companii din Republica Moldova, contractată de un program ONU, și după soluționarea formalităților au decolat spre capitala Pakistanului.

Potrivit MAEIE, cetățenii care au părăsit astăzi teritoriul afgan erau ultimii care își exprimase dorința de a fi evacuați. Astfel, la acest moment, toți cetățeni șase ai Republicii Moldova care au solicitat sprijin pentru evacuare se află în siguranță în afara teritoriului afgan.

MAEIE reiterează și pe această cale apreciere partenerilor Republicii Moldova în regiune care au contribuit la asigurarea unui coridor sigur pentru cetățenii moldoveni, precum și responsabililor de la Autoritatea Aeronautică Civilă și Serviciul de Informații și Securitate, care au depus eforturi instituționale concertate pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor Republicii Moldova din Afganistan.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va monitoriza în continuare, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan.


Ministerul Afacerilor Externe (MAEIE) anunță că doi cetățeni moldoveni, care făcea parte din echipajul elicopterului MI-8, blocat în Afganistan, au fost evacuați. Cei doi moldoveni au fost transportați duminică, 22 august, de la Kabul la Islamabad, capitala Pakistanului.

„În pofida condițiilor extrem de dificile din teren, cetățenii moldoveni au fost ajutați să ajungă în siguranță la Islamabad cu sprijinul Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (United Nations World Food Programme), fiind preluați ulterior de personalul Ambasadei României din Pakistan”, anunță MAEIE.

Precizăm că unul dintre moldovenii evacuați are dublă cetățenie, iar evacuarea sa a fost anunțată duminică de Ministerul de Externe al României.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a mulțumit Ministerului Afacerilor Externe al României și Organizației Națiunilor Unite pentru asistența acordată în procesul de evacuare a cetățenilor moldoveni.