Un bebeluș de 5 luni a decedat: medicul de gardă i-a refuzat internarea în spital

Imagine implicită

Procuratura UTA Găgăuzia, oficiul Comrat, a demonstrat că la 25 iunie 2018 un medic de gardă nu a asigurat examinarea corespunzătoare și a refuzat spitalizarea unui copil de 5 luni care ajunsese la spital cu o infecție respiratorie virală acută. În consecință, băiețelul a decedat peste câteva ore, fiindu-i afectat sistemul respirator și cel cardiovascular.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea mai multor expertize medico-legale, care au evidenţiat culpa medicului, concluzionând că moartea micuțului ar fi putut fi evitată în cazul în care acesta ar fi primit tratament imediat. Astfel, inacțiunile medicului de gardă au fost în corelație de cauzalitate cu decesul copilului.

Medicul, în vârstă de 45 de ani, cu un stagiu de un an în cadrul spitalului raional Comrat, nu şi-a recunoscut vina. Medicul respectiv a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare, de asemenea, el a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în domeniul medicinii timp de 3 ani. Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege.