Un milion de lei pentru un ar: Cine a cumpărat terenul Poliției de Frontieră

Imagine implicită

În prima jumătate a acestui an, în cadrul celor două runde de licitații au fost privatizate şapte bunuri (complexe patrimoniale unice, bunuri imobile, complexe de bunuri) în valoare de 81,33 milioane de lei.

Alte 9,84 milioane de lei au fost încasate din redevențe, din vânzarea-cumpărarea și locațiunea/arenda terenurilor aferente din domeniul privat al statului. Astfel în rezultatul desfășurării licitațiilor cu strigare pe piața reglementată (Bursa de Valori) la 19 aprilie 2021 a fost tranzacționat pachetul de acțiuni al statului din Aqua-Prut SA, la prețul de 4,77 milioane de lei, susține Agenția Proprietății Publice (APP).

Un milion de lei pentru un ar

În cadrul licitației cu strigare desfășurată pe 30 iunie 2021 au fost adjudecate alte patru bunuri în valoare de 52,2 milioane de lei. Cel mai bun preț a fost obținut pentru un teren pentru construcţii, cu suprafața de 0,4 hectare de pe str. Grenoble, 111a din Chişinău. 

Potrivit APP, pentru adjudecarea bunului menționat în cadrul licitației cu strigare s-au înregistrat 11 participanți.

Câștigător a fost compania DMlink SRL din Chișinău, specializată în comerţ cu ridicata de componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii. Firma deținută de Maria Deliana a achitat aproximativ 39 de milioane de lei pentru teren sau câte circa un milion de lei pentru fiecare ar, de șase ori și ceva mai mult decât prețul inițial.

Anterior, terenul de pe str. Grenoble, 111a era deţinut de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care a obţinut la finele anului 2017 dreptul de a iniţia un parteneriat public-privat pentru construcția de locuințe și obiective de menire socială pe acest teren.

Proiectul nu a fost realizat şi în final terenul a fost vândut de APP și nu a ajuns pe gratis în proprietatea unui dezvoltator, cum ar fi fost în cazul parteneriatului public-privat.

Menționăm că în prima jumătate a acestui an, în cadrul a celor două runde de licitații au fost expuse 36 de bunuri proprietate publică de stat supuse privatizării (majoritatea repetat), inclusiv: 15 pachete de acțiuni, inclusiv Metalferos, la licitații pe piața financiară a Bursei de Valori, 18 bunuri la licitație cu strigare și trei bunuri la licitație cu reducere.

APP susţinea anterior că pentru realizarea sarcinii bugetare de 700 de milioane de lei, stabilită de Legea bugetului pentru anul 2021, va asigura continuarea îndeplinirii în mod eficient și transparent a atribuțiilor sale în domeniul deetatizării bunurilor proprietate publică.

mold-street.com