Un sfert de milion de cetățeni din R. Moldova ar putea beneficia de apă calitativă dintr-un apeduct românesc
Raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești ar putea fi conectate la sistemul de aprovizionare cu apă al Companiei ApaVital din Iași (România). Proiectul transfrontalier a fost discutat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu și Ioan Stoian, directorul ApaVital din R. Moldova.
„Un proiect regional pe care îl luăm cu maximă responsabilitate. Compania ApaVital Iași va construi apeducte care vor subtraversa râul Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași, România, a raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din R. Moldova. Pentru a înainta în implementarea acestui plan de dezvoltare regională, am avut o întâlnire cu Ioan Stoian, directorul ApaVital din R. Moldova. Mi-a explicat, pe îndelete, cum stau lucrurile. Ne rămâne acum să ne suflecăm mânecile și să aducem apă potabilă în casele oamenilor” a scris pe pagina sa de Facebook Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Jurnalist.md precizează că la 20 mai 2021, a fost semnat Acordul între Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte, iar ApaVital a devenit primul operator român regional transfrontalier.
Proiectele ApaVital prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) – Măcărăști (R. Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (R. Moldova), Tabăra (România) – Viilor (R. Moldova) și traversarea pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (R. Moldova). La finalizarea celor patru traversări ar putea fi asigurate cu apă de bună calitate și servicii aproximativ 150.000 de locuitori ai R. Moldova, iar în perspectiva următorilor ani, numărul beneficiarilor apeductului românesc ar putea ajunge la 250.000.