Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova cere autorităților adoptarea a legii lustrației. Într-o scrisoare expediată în adresa președintelui Maia Sandu și speakerului Parlamentului, Igor Grosu, scriitorii din R.Moldova anunță că salută și sprijină programul de reforme și de eradicare a corupției, cursul de integrare europeană, anunțate de guvernarea PAS. Totuși, în spiritul acestor schimbări fundamentale, ei consideră necesară adoptarea unei legi a lustrației, așa cum au făcut toate țările din fostul lagăr socialist care au aderat la Uniunea Europeană.

„În lipsa unei legi a lustrației, eficiența reformelor ar putea avea de suferit, iar cursul european periclitat, ținând cont de contextul geopolitic de confruntare între est și vest, de războiul hibrid pe care îl poartă moștenitoarea URSS cu vecinii său pentru restabilirea sferei sale de influență. Votând LEGEA LUSTRAȚIEI, România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria s-au putut debarasa de trecutul lor comunist și au reușit să se integreze în Uniunea Europeană”, menționează Uniunea Scriitorilor.

Potrivit Consiliului, în istoria recentă a R.Moldova există destule momente care ridică semne de întrebare privitor la loialitatea unor responsabili, dacă nu cumva unii dintre ei au lucrat și mai lucrează pentru interesele unui alt stat, sabotând cursul european al Republicii Moldova.

„E vorba despre războiul moldo-rus de pe Nistru, în 1992, despre evenimentele din 7 aprilie 2009, când a fost nimicită Declarația de Independență,  și chiar despre furtul miliardului din sistemul bancar, compromițând imaginea Republicii Moldova în lume. Cine sunt persoanele care au trădat interesele patriei lor? Până și lupta cu corupția pare a fi o fantasmă atâta timp cât LEGEA LUSTRAȚIEI nu a fost adoptată și promulgată, cât nu sunt identificați cei care au fost în serviciul KGB, inclusiv în funcția de poliție politică. Șantajabili, ei pot îndeplini comenzi străine, în detrimentul societății și al statului”, se menționează în apel.

Uniunea Scriitorilor precizează că adoptarea legii lustrației a permis României să creeze DNA și să lupte în mod real cu marea corupție, iar adoptarea legii lustrației ar permite R.Moldova să se apropie de Uniunea Europeană, scăpând de un trecut monstruos.„LEGEA LUSTRAȚIEI nu este o lege a răzbunării, ci o reparație morală a societății noastre. Vrem să ne cunoaștem nu doar eroii, ci și trădătorii. Pentru că atunci când nu-i știm aceștia se pot deghiza în patrioți, dar să lucreze contra interesului nostru național”, punctează Consiliul Uniunii Scriitorilor.

Deschide.md


(71 accesari)