Veaceslav Ioniță: cum Moldova a devenit „mare exportator” de produse petroliere în Ucraina
Expertul Veaceslav Ioniță a publicat pe blogul său o analiză privind faptul că „în ultimii ani de zile ia amploare un fenomen mai nou pentru Moldova – exportul de produse petroliere în Ucraina.”
Analistul spune că, astfel în 2020 exporturile au constituit 6,9 milioane USD sau 16,8 mii tone de produse petroliere, de 4 ori mai mult decât acum 5 ani, iar dacă sumăm exporturile pentru 5 ani obținem un volum de 60 mii tone de produse petroliere: asta, de bine de rău, sunt două mii de TIR-uri cu benzină.
Veaceslav Ioniță:
„Ar fi un motiv de bucurie, doar că Ucraina nu a importat NIMIC de la noi. Cum adică: noi exportăm, iar Ucraina nu import? Simplu. E o nouă schemă de fraudare a bugetului de stat. Exporturi fictive în Ucraina. Benzina și Motorina intră în Moldova și sunt declarate ca re-exporturi în Ucraina, doar că ele nici odată nu mai ajung în Ucraina. În ultimii 5 ani peste 2.000 de TIR-uri cu cisterne au intrat în Moldova și au dispărut.
Toate aceste TIR-uri au ajuns pe piața tenebră din Moldova, care a înflorit în ultimii ani. Doar anul trecut și doar prin această schemă, bugetul de stat a fost fraudat cu circa 100 milioane lei. Despre celelalte scheme și pierderile bugetului de stat vedeți aici.
La ziua de azi am descris deja 3 scheme de fraudare a bugetului de stat pe piața tenebră a produselor petroliere (precedentele două le găsiți aici):
- Vânzări fictive către agricultori și transportatori pentru consum propriu.
- Vânzări fictive în Transnistria
- Exporturi fictive
Toate problemele de pe piața produselor petroliere pot fi rezumate în 3 probleme de bază:
- Monopolul instituit prin lege. Drept rezultat numai trei companii au dreptul de import și impun tuturor regulile lor.
- Economia tenebră, prin care anual bugetul de stat este fraudat cu sute de milioane de lei.
- Haosul în reglementare
În prezent prin culoarele Parlamentului circulă un proiect de lege, care, evident, nu rezolvă niciuna din problemele enunțate mai sus. Din simplul motiv că acest proiect a fost scris de ANRE în interesul monopoliștilor. De ce ANRE promovează interesul unui grup restrâns de monopoliști mai mult sau mai puțin mi-e clar. Sunt sigur că Președintele țării, dacă va solicita informații de la Serviciul de Informații și Securitate va primi un raport amplu la acest subiect. Ce nu mi-e clar, de ce unii deputați tineri își pătează reputația cu acest proiect dubios.”