Viața în Kabul după venirea talibanilor: Bărbații nu se mai bărbieresc, femeile nu mai vin la muncă (BBC)
Malik Mudassir, corespondentul BBC la Kabul, relatează într-un articol cum se schimbă de la o zi la alta viața în capitala afgană, după ce talibanii au preluat orașul. În ciuda declarațiilor publice ale talibanilor că nu se vor amesteca în treburile oamenilor și că nu vor oprima femeile, jurnalistul a văzut cu ochii lui cum bărbații angajați la hotelul în care este cazat nu se mai bărbieresc, iar femeile nu mai vin la muncă.
Afganii se întorc la muncă, iar pe străzi apar tot mai multe mașini, dar comportamentul oamenilor începe să se schimbe în Kabul la câteva zile după ce orașul a căzut în mâna talibanilor, scrie jurnalistul Malik Mudassir în relatarea sa.
„Seara trecută, un grup de 28 de talibani înarmați au venit la hotelul unde sunt cazat și au cerut mâncare. Angajații erau neliniștiți.
Uite, noi trebuie să asigurăm securitatea aici. Oricine poate veni aici cu o pușcă și să spună că e taliban, dar ar putea fi niște hoți. Așa că de ce nu ne spuneți cu cine sunteți, ca să știn cine e taliban și cine nu? Știți mai bine ca noi cum merg lucrurile, le-a spus șeful echipei de securitate a hotelului. Bineînțeles, oamenii au primit mâncare. Mai târziu am încercat să comand ceva prin room service, dar mi-au spus că talibanii au terminat tot.
Acum câteva zile, erau dușmani. Hotelul era plin de gărzi în uniformă care trebuiau să ne apere de talibani. Acum, talibanii sunt aici: stau afară cu armele la vedere, deschid portierele mașinilor. După câte observ, angajații bărbați ai hotelului nu s-au mai bărbierit de de câteva zile. Și toate femeile angajate au dispărut. La recepție, room service, cameristele – nu mai sunt femei aici.
Muzica ambientală nu se mai aude în hotel. L-am întrebat pe un angajat de ce și mi-a spus: Prietenii sunt aici, deci gata cu muzica. Orașul este mult mai aglomerat decât ieri. Mai mult trafic, mai multe magazine deschise, oamenii își văd de treburile lor. (…)
Am constatat că talibanii sunt din ce în ce mai prezenți. Luptătorii vin din toate părțile Afganistanului, iar cei mai mulți din provincia Logar, la sud de Kabul. Spun că au venit să mențină ordinea. Cei pe care i-am văzut eu se poartă bine cu oamenii. Unii chiar te întreabă dacă ești bine sau dacă te pot ajuta cu ceva. Marți am vorbit cu doi vânzători de pe stradă, în centru. Mi-au spus că pentru ei, ca afgani amărâți, nu e nicio diferență dacă la conducere sunt talibanii sau americanii”, a scris Malik Mudassir.