D-ale audiovizualului (11), de Vasile Năstase

Imagine implicită

vasile nastaseAm impresia că trăim în lumi paralele cu unii experți și deontologi care, în ruptul capului, nu observă frauda și dezmățul tromboanelor propagandistice ale lui Plahotniuc! Nu este ideea mea, dar o împărtășesc – te uiți la unii oameni și ai impresia că nu mai sunt acei pe care i-ai cunoscut altă dată. Arată la fel, dar emit lucruri cu totul și cu totul opuse concepției lor despre viață, de parcă au fost substituiți de cineva din lumi paralele. Niște oameni dedublați, niște antonime ale fostelor sale esențe…

După ce colegii din societatea civilă au publicat și difuzat primul raport de monitorizare a audiovizualului, am crezut că a fost o greșeală la mijloc, că opera falsă de pe partitura oligarhiei a fost un accident banal. Părea a fi mîna unor studenți, lăsați de capul lor să dea, pe de o parte, verdicte deontologice crîncene presei libere, angajate plenar în combaterea corupției și banditismului politic și, pe de alta, să elogieze, pompos, trîmbițele mincinoase ale lui Plahotniuc. Și asta pe banii contribuabililor europeni și americani, bineînțeles.

Am scris atunci un articol intitulat Manipularea manipulării, pe care-l propun spre aducere aminte cititorilor noștri, dar și deontologilor cu pricina. http://www.jurnal.md/ro/news/manipularea-manipularii-vasile-nastase-1171731/
Din păcate, timpul a demonstrat că, în realitate, nu a fost vorba de o simplă întîmplare.

Asistăm, nu știu de ce, la o campanie curat-murdară și perfidă a „deontologilor” la legiferarea morală, pe de o parte, a fărădelegilor comise de trustul monstruos al mogulului Plahotniuc, și, pe de alta, la compromiterea brumei de presă liberă ce a mai rămas.

Cele patru televiziuni ale oligarhului – Prime, Canal 2, Canal 3, Publika – de dimineață pînă seara încalcă legea, fac propagandă electorală de cea mai joasă speță, intoxică opinia publică cu ideologia neoimperială putinistă, rusifică și îndobitocește cetățenii Moldovei, difuzează filme sovietice de esență stalinistă, și, atenție, sunt “echidistante și echilibrate”, vorba deontologilor.

Că la aceste (c)anale apar doar sconcșii pedeului, miniștrii și deputații compromiși ai acestei formațiuni cu destinație criminală, nu se vede. Că reporterii sunt impuşi să alerge după autobuzele „vesele” pline cu gogoașe și mită electorală, apoi dau pe post aceste enormități, tot nu se vede. Că la posturile oligarhului e o cenzură de te doare mintea, încît nu apare niciun material despre corupția din justiție, Procuratură, judecătorii, CNA, CNI, averi ascunse, palate de lux, averi ilicite, nu se vede, bre, dar nimic. În schimb o televiziune – una singură – care se încumetă să lupte cu corupția și corupții, cu bandiții și tîlharii, cu hoții și șmenarii și nu este controlată politic, și nu servește nici barem unui partid din opoziție, nu este, bre, echidistantă!

Servilismul, plecăciunea și, reiterez, tentativa de acoperire și legiferare morală a crimelor comise de trustul propagandistic, ieșit din legalitate, al mogulului Plahotniuc față de cetățenii acestei țări nu mai pot fi tolerate. Prin urmare, la sugestia membrilor asociației am decis să expediem în adresa finanțatorilor europeni și americani ai scumpilor noștri “deontologi” un Memoriu în care să ne arătăm totala noastră îngrijorare față de modul în care banii contribuabililor străini ajung în slujba unei cauze imorale, venale, de protejare a instituțiilor audiovizuale propagandistice ce aparțin unui partid politic cu o reputație mai mult decît îndoielnică.

De asemenea, dacă situația din Republica Moldova nu se va schimba, dacă mijloacele financiare ale cetățenilor americani și europeni vor continua să fie înghițite de corupția instituționalizată, de politicieni criminali și organizații captive, inclusiv de onegeuri aservite puterii, care vor continua să scoată pe bandă rulantă rapoarte scrise la hotelul Nobil al lui Plahotniuc, preconizăm să desfășurăm o conferință de presă la Bruxelles, la care vom invita mass-media, societatea civilă, sindicatele, reprezentanți ai contribuabililor și înalți funcționari din cadrul Uniunii Europene…

Către: Free Press Unlimited

Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam

Către: The National Endowment for Democracy (NED)

1025 F Street NW, Suite 800, Washington, DC 20004

Către: Ambasada Statelor Unite ale Americii

103 Mateevici street, Chisinau MD-2009, Moldova

Către: Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, Sida,

Valhallavägen 199, 105 25 Stockholm, Sweden

Către: Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, Danida

Asiatisk Plads 2, 1448 Copenhagen K

MEMORIU

Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe, APOLLO a fost fondată în 2010 cu scopul monitorizării audiovizualului din Republica Moldova.

Acționând în acest scop, APOLLO constată, cu profundă îngrijorare, prezența informațiilor părtinitoare în rapoartele emise de către câteva asociații locale. Informațiile prezentate denotă discrepanțe la acest capitol între presa controlată de oligarhi și cea liberă.

În ultimele șase luni, Asociația Presei Independente (API), a publicat două rapoarte, finanțate de sponsorii menționați mai sus, rapoarte ce au prezentat informații distorsionate care urmăresc interese obscure de manipulare.

În contextul alegerilor parlamentare din Moldova, ce vor avea loc în luna noiembrie, rapoartele sunt văzute de către mass-media locală ca o campanie subtilă a lui Vladimir Plahotniuc împotriva dușmanilor săi (mass-media independentă), folosindu-se de reputația sponsorilor menționați. Rapoartele sunt folosite de către oligarhi pentru a discredita mass-media care îi critică, dar și în scopuri electorale.

Potrivit informațiilor publicate în presă, Vladimir Plahotniuc a monopolizat mediul de difuzare și a creat un sistem criminal care influențează sistemul politic și judiciar din Republica Moldova. Modul în care API prezintă rapoarte despre presa lui Plahotniuc versus cea independentă demonstrează lipsă de profesionalism.

Circumstanțele descrise mai sus afectează iremediabil imaginea sponsorilor care, în opinia noastră, ar trebui să analizeze modul în care sunt utilizate aceste subvenții, mai ales în timpul alegerilor. În absența altor rapoarte, cele prezentate de API sunt manipulatorii, părtinitoare și extrem de subiective.

Vasile Năstase,

Președinte

Post Scriptum: Săptămîna viitoare vom expedia finanțatorilor nominalizați sesizările noastre depuse pînă acum la CCA, CEC, alte instituții captive ale statului, dar și adresate API, CJI, Apel, Consiliul de presă de la care, spre marele nostru regret, nu avem niciun răspuns…

Anexe

Memoriu catre finantatori

API manipulation article

Raport aprilie 2014

Raport octombrie 2014

Manipularea manipulării