basescuDupă ce toată presa de pe cele două maluri ale Prutului a vuit astăzi pe subiectul statutului de cetăţean al Republicii Moldova pe care urma să îl primească fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, în urmă cu ceva timp a avut loc o răsturnare de situaţie.

Băsescu a declarat la Chişinău că nu a solicitat cetăţenie, motivând că, deocamdată, acest lucru nu este oportun, deoarece contextual actual din Republica Moldova nu este prielnic unei asemenea acţiuni.
„Ştiu că am promis cândva că voi solicita să primesc cetăţenia Republicii Moldova, dar consider că la moment atmosfera politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Când voi considera că este oportun voi înainta autorităţilor din RM şi solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova”, a afirmat Traian Băsescu.

„Va trebui s-o fac repejor, cine ştie ce se va întâmpla la 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România”, a adăugat fostul preşedinte al României pe ton de glumă.

Cu ocazia vizitei sale la Chişinău, Traian Băsescu a mai spus că Republica Moldova trebuie să fie parte a “Lumii Occidentale”, de unde “a fost smulsă”.

Băsescu a primit astăzi de la preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cea mai înaltă distincţie acordată militarilor – „Ordinul Ştefan cel Mare”. Aceasta nu este prima distincţie primită de fostul preşedinte al României din partea Republicii Moldova: în 2010, Traian Băsescu a primit şi “Ordinul Republicii”.

În cadrul ceremoniei, Nicolae Timofti a declarat: “În calitate de comandant suprem, aţi contribuit la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune”.

Preşedintele Republicii Moldova a apreciat, de asemenea, şi eforturile depuse de România în pregătirea cadrelor militare şi din domeniul ordinii publice care activează la această oră în structurile de forţă din Republica Moldova.

Sursa:infoprut.ro

(140 accesari)