017487605_30300-300x168Igor Munteanu, ambasadorul Rep. Moldova la Washington, a afirmat, într-un interviu, că atât timp cât pe „teritoriul teritoriul naţional al ţării mai rămâne chiar şi un singur soldat străin fără autorizarea expresă a organelor constituţionale”, Republica Moldova se află în pericol.

Igor Munteanu a precizat pentru Deutsche Welle că „documentele fundamentale adoptate pe domeniul securităţii şi apărării definesc clar prezenţa militară rusă, paramilitarii transnistreni drept surse de pericol activ”.

Totodată, diplomatul consideră că există paralele clare între scenariul folosit de Rusia în 1992 în conflictul de pe Nistru şi scenariul incursiunii în Crimeea: “se pare că ocuparea militară a Crimeii are loc după aceleaşi manuale de acum două decenii, ceea ce justifică pe deplin terminul de transnistrizare“.

„Cei care au invadat militar Crimeea îşi doresc cu certitudine o extindere rapidă a controlului asupra platoului continental al Ucrainei, în particular regiunile Doneţk, Harkov, Lugansk, Nicolaev, Odesa, pe linia aşa ziselor fracturi lingvistice”, a mai spus ambasadorul.

În ceea ce privește relațiile dintre autoritățile de la Chișinău și Tiraspol referitoare la chestiunea transnistreană, Igor Munteanu consideră că „discursurile agresive ale unor oficiali ruşi, ca Dmitri Rogozin, vizitele regulate ale unor deputaţi ruşi din partidele naţionaliste care susţin proiectul secesionist al Tiraspolului şi blochează procesul politic de reglementare, îngheţarea procesului de retragere a muniţiilor şi militarilor ruşi din regiune, nemaivorbind de asistenţa militară, economică şi informaţională a regimului secesionist, nu respectă spiritul şi prevederile Tratatului Politic, prelungit la 22 noiembrie 2011 pentru alţi 10 ani”.

sursa: infoprut.ro

(198 accesari)