marian1. Dle Marinescu, Moldova este tot mai aproape de liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. De mai multe ori, v-ați exprimat convingerea că din primăvara anului acesta, cetățenii R.Moldova vor avea dreptul de a călători liber timp de 90 de zile. Sunteți la fel de încrezător și astăzi?

Joi, Parlamentul European va vota regimul liberalizat de vize cu Republica Moldova. Nu aveți niciun motiv de îngrijorare, nu vor fi probleme. Sunt încrezător că propunerea va fi adoptată cu o largă majoritate. Există consens, atât în Parlament, cât și în Comisie, că Republica Moldova și-a câștigat acest drept prin măsurile pro-europene luate în acești ani de guvernul de la Chișinău. Motiv pentru care s-a grăbit chiar procedura, atât în Parlament, cât și în Comisie. Un lucru este cert: în maxim trei luni de acum înainte, moldovenii vor circula liber în Schengen.

2. Ultimele evenimente grave din Ucraina ar putea influența viitoarele decizii ale UE în ceea ce privește Republica Moldova?

În rău în niciun caz. R. Moldova este privită foarte bine atât de Parlament, cât și de Comisie. Dacă ne gândim la relațiile dintre UE și R. Moldova, avem pe de o parte acordul de asociere și de liber schimb, care ține de legăturile bilaterale dintre cele două, avem vizele. Iar aici evenimentele din Ucraina nu ar prea avea ce să schimbe. Toate condițiile au fost respectate, lucrurile decurg conform calendarului.Pe de altă parte, avem relațiile dintre R. Moldova și UE în contextul Parteneriatului Estic, al relațiilor dintre Uniune și cele șase țări din vecinătatea estică a UE, Parteneriat din care face parte și Ucraina. Se vor lua, probabil, măsuri în ce privește politica de vecinătate, măsuri influențate cu siguranță și de evenimentele de pe Euromaidan. Dar nici acestea nu ar avea de ce să fie altfel decât de sprijin pentru R. Moldova și restul partenerilor estici.

Sunt convins că vor urma și alte măsuri pozitive. De ce nu chiar și prin alipirea Moldovei la blocul de țări din Balcani în următorul val de aderare la UE. În ceea ce mă privește, voi susține acest lucru.

3. Cum calificați dvs situația de la Kiev și care credeți că vor fi consecințele evenimentelor din ultimele zile?

Este regretabil faptul că guvernul a recurs la violență și că protestele pașnice au sfârșit cu vărsare de sânge. Mă bucur însă să văd că lucrurile intră, încet-încet, pe făgașul normal, dorit de ucrainieni. Eliberarea Iuliei Timoșenko, destituirea ministrului de interne de către noul guvern sunt semnale pozitive că situația se stabilizează. Iar faptul că au fost programate alegeri anticipate pe 25 mai, într-o perioadă în care în UE avem alegeri europene, poate fi privită și ca o decizie simbolică, o dovadă a faptului că ucrainienii privesc către vest.Este foarte important ca aceste alegeri să fie câștigate de forțele pro-europene, pentru că este clar că ucrainienii vor acest lucru, iar ce s-a întâmplat în ultimele luni pe Euromaidan sunt cea mai bună dovadă. Cu siguranță Kremlinul va folosi noi pârghii economice și politice pentru ca noul președinte să fie tot un simpatizant al Rusiei. Pro-europenii vor avea nevoie de o foarte bună mobilizare, dar și de susținere din partea UE. UE trebuie să acționeze, și de această dată, ca  o contrapondere la aceste presiuni. Numai astfel alegerile din Ucraina se vor desfășura în sprit democratic și al legii, iar rezultatul va fi cel dorit de cetățeni: apropierea de vest.

4. În ultimii ani, Moldova a simțit susținere politică și economică enormă din partea UE. Acest fapt s-a datorat și schimbării guvernării, o guvernare pro-europeană. Dar în același timp, societatea este dezamăgită de actuala guvernare (o arată sondajele). În toamna anului 2014 vor fi organizate alegeri parlamentare. Acum, când suntem tot mai aproape de UE, viitorul scrutin ar putea schimba acest curs?

Și societatea românească este dezamăgită de actuala guvernare, o arată tot sondajele. În același timp, însă, încrederea în UE a crescut. Lucrurile se mișcă datorită Bruxelles-ului, iar influența pozitivă a UE se face simțită. Poate nu atât de repede pe cât ne-am dori, însă astfel de lucruri iau timp. Mai ales că am trecut printr-o criză deosebit de puternică.În ce privește Moldova, cred că lucrurile sunt în direcția cea bună. Reformele structurale iau timp, este normal să nu se schimbe totul peste noapte. Dar lucrurile se modifică în bine: vedeți liberalizarea vizelor, care va permite nu doar reîntregirea familiilor, dar și noi oportunități de afaceri pentru antreprenorii moldoveni. Vedeți acordul de asociere și de liber schimb. Dacă se continuă în aceeași linie pro-europeană, moldovenii vor avea numai de câștigat. Iar încrederea va crește și ea.

Dacă alegerile sunt câștigate de comuniști și dacă își vor păstra discursul de acum cinci ani, când una ziceau și alta făceau, atunci și poziția UE se va schimba. Luați exemplul Elveției, care a votat limitarea numărului de imigranți, iar UE a sistat imediat negocierile privind cooperarea în anumite domenii. Este o decizie firească, nu pentru că sunt reguli ale UE, ci pentru că sunt reguli care duc la un stat democratic, dezvoltat economic.

5. Chiar dacă doare, trebuie să spunem că societatea din Republica Moldova este împărțită în prezent în susținători ai vestului și cei ai estului. Presiunea asupra cetățenilor este extrem de mare. Ce fel de politici ar fi corect să fie promovate acum?

Trebuie promovate politici în linie cu politicile europene. Politici naționale aliniate celor europene nu au cum să facă rău. Gândiți-vă că UE face legi pentru 28 de țări, atât pentru state mai dezvoltate, cât și pentru state mai puțin dezvoltate. Nu sunt chiar un panaceu, dar trasează o serie de acțiuni general valabile pentru buna dezvoltare a oricărei societăți.

6. Dle Marinescu, la capitolul legislație, Chișinăul și-a onorat promisiunile și, în mare parte, legislația a fost ajustată la cea europeană. Problema este la capitolul implementare. Corupția rămâne la fel de mare, atitudinea funcționarilor nu se schimbă. A trecut și România prin acest proces, dar astăzi vedem în România cazuri răsunătoare de condamnare a corupților. Impresia care se creează la Chișinău este că sunt pedepsiți peștii mici, iar cei mari continuă să acționeze după propriul plac. Și atunci, nu credeți că se luptă cu corupția doar de dragul ochilor europenilor?

România a beneficiat de un Mecanism de Cooperare și Verificare. Ne-am săturat cu toții de el, dar ne-a fost benefic, pentru că a revigorat justiția. Și în R. Moldova este nevoie de o mână de fier, care trebuie să se asigure că reformarea justiției nu rămâne doar pe hârtie. Însă această mână de fier trebuie găsită în interior. Societatea civilă și mass media pot avea un rol în acest proces demascând și sancționând cazurile de corupție.

7. Ați susținut întotdeauna parcursul european al Republicii Moldova. Vă mulțumim pe această cale. Dar care credeți că sunt pașii greșiți și ce trebuie să continuă să facă Chișinăul pentru a nu pierde susținerea occidentului?

Nu consider să fi făcut pași gresiți în ultima vreme. Am fost de trei ori în Moldova în 2009, când au fost alegerile, deci cunosc foarte bine situația din timpul guvernului comunist și pot spune că de atunci s-au schimbat foarte multe în bine. Și Parlamentul și Comisia Europeană apreciază foarte mult eforturile depuse de Moldova în acești cinci ani. Lucrurile au mers repede și bine. Acest impuls trebuie păstrat și după alegeri. UE este alături de moldoveni. La fel și eu.

Vă mulțumim.

(299 accesari)