bastovoi-iliescu-1024x768 (1)Adevărul.md publică un articol cu referire la declarațiile lui Vitalie Diaconu, purtătorul de cuvînt al Ascom și actual coordonator al proiectului Sudan al companiei Ascom, cu tilul: ”Administraţia Ascom recunoaşte că managerii companiei se ocupau cu escrocherii în statele din Africa”. Întîmplător, în poza care ilustrează articolul apare un ministru African, fapt care ar putea duce la un adevărat scandal.

În articol se vorbește despre activitatea ”ilegală” a lui Andrei Baștovoi în Sudan. Acuzațiile sînt de domeniul filmelor, cum însuși Diaconu precizează, cu pui de crocodili care mișună prin tractoare și dorm în elicopter.

Pe cît de ”ilegală” era activitatea lui Baștovoi în Sudan o dovedește chiar poză cu care își ilustrează adevărul.md articolul calomnios. Deoarece sursa acestei fotografii este BARIKADA.MD, ținem să informăm pe colegii de la Adevărul cine este persoana de culoare care stă în dreapta lui Andrei Baștovoi în timpul lucrărilor la drumuri care, așa cum însuși Diaconu a declarat într-un comunicat Ascom din 2012, au adus companiei 48 milioane $.

Este surprinzător că Vitalie Diaconu, care a servit șarada calomnioasă către adevărul.md și care susține că face eforturi colosale de restabilire a relațiilor cu autoritățile sudaneze, stricate, vezi, de Baștovoi, nu știe că alături de Baștovoi în poză este actualul ministru al apărării al Republicii Sudan, Kuol Manyang Juuk.

DSC_0362-1024x680La vremea cînd apărea cu Baștovoi pe șantierele din Sudan, Kuol Manyang era ministru al Transportului, acupînd după aceea și funcția de guvernator al regiunii Jonglei. Prin urmare, activitățile lui Baștovoi în Sudan nu doar că aveau aprobările de rigoare ale autorităților, ci chiar miniștrii participau la șantiere personal. O mai strînsă relație este greu de imaginat.

Faptul că Baștovoi a reușit să arboreze steagul Republicii Moldova și al Companiei Ascom alături de steagul Sudanului arată că nu acționa pe cont propriu, ci îndeplinea, pe lîngă activitatea economică, o misiune cu valențe diplomatice de pe urma căreia Republica Moldova nu are decît de cîștigat.

Autoritatea lui Baștovoi în Sudan este atît de mare, încît Ascom nu a dorit să deschidă procese în instanțele Sudaneze, așa cum s-ar fi cuvenit pentru niște învinuiri cu referire la activitatea din Sudan. Precizăm că Ascom are procese împotriva angajaților săi deschise în instanțele sudaneze. Un proces împotriva lui Baștovoi a fost posibil doar grație gradului mare de corupție a justiției moldovenești.

Relațiile stabilite de Baștovoi în Sudan în cei cinci ani în care a coordonat proiectul erau la nivelul miniștrilor și a președintelui, de altfel ca și peste tot unde a condus afacerile lui Anatol Stati în decursul a 17 ani. Din păcate, Baștovoi nu a putut onora invitația personală a președintelui Sudanului de a se afla împreună la sărbătorirea independenței Sudanului de Sud, deoarece administrația Ascom, la pîra neacoperită a lui Vitalie Diaconu și Veaceaslav Glotov, a deschis în acea perioadă un proces care a sfîrșit cu condamnarea la 9 ani de închisoare. Ecusonul lui Baștovoi a rămas ca o sudan-1024x768amintire a cumsecădeniei sudanezilor spre deosebire de sălbăticia autorităților moldovenești.

Articolul din adevărul.md este o calomnie și obligă redacția la o explicare a incidentului care depășește limitele deontologiei, prin consultarea și publicarea opiniei părții denigrate.

sursa: barikada.md

(299 accesari)