oazuTragedia produsă în Pădurea Domnească nu poate fi trecută cu vederea nici după nouă luni. Subiectul l-am reflectat împreună cu analistul politic, Oazu Nantoi

1. Domnule Nantoi, au trecut deja nouă luni de când a avut loc vânătoarea fatală din Pădurea Domnească. Vânătoarea care l-a omorât pe Sorin Paciu, dar și a dat jos un Guvern. Însă puțini sunt cei ce își mai aduc aminte azi de data de 23 decembrie 2012…

Cazul tragic din Pădurea Domnească a developat nivelul îngrozitor de amoralitate a clasei politice din Republica Moldova, precum şi incapacitatea societăţii în ansamblu de a-i sancţiona pe politicieni pentru un asemenea compartament. Pentru societatea noastră e ceva normal ca “cei de la putere” să fie în afara legii. Totodată cazul din Pădurea Domnească a jucat rolul unui detonator care a declanşat lupta acerbă în interiorul AIE-2, soldată cu prăbuşirea Guvenului Filat. Doar din această cauză el a fost mediatizat atât de insistent. Şi nu din cauza faptului că noi, cetăţenii de rând, ne-am simţit şocaţi de comportamentul politicienilor şi a funcţionarilor publici, implicaţi în acel accident tragic. Această realitate tristă nu poate fi schimbată prin reproşuri şi nici prin regrete sterile despre faptul că prea puţini sunt aceia care nu se lasă manipulaţi de politicienii cinici.

2. Unii politicieni, care altădată au condamnat tăinuirea crimei de către înalți funcționari, azi  s-au acomodat bine în fotoliile lor și nu mai insistă asupra investigării cazului. Mai există vreo speranță că vom afla adevărul despre ce s-a întâmplat cu adevărat pe 23 decembrie sau Gheorghe Crețu va fi țapul ispășitor și cu asta se va uita totul?

Însăşi faptul că noi apelăm la “politicieni” ca ei să insiste asupra investigării cazului vorbeşte că nici noi, cetăţenii acestui stat, nu credem în funcţionalitatea structurilor de stat, dar nici ele nu funcţionează. Justiţia în ansamblu trebuie să-şi facă datoria fără insistenţe din partea politicienilor. Realităţile dezgustătoare din Republica Moldova nu pot fi schimbate peste noapte. Însă, ele nicicând nu se vor schimba fără ca să ne schimbăm noi – cetăţenii Republicii Moldova. Doar atunci şi aleşii noştri se vor comporta altfel. Doar atunci va veni timpul pentru mai multe adevăruri. Inclusiv pentru acela din Pădurea Domnească.

3. Dle Nantoi, capacitatea politicienilor de a mușamaliza o cunoaștem deja. Cât de mult trebuie să insiste societatea ca guvernarea să fie obligată să ne ofere răspunsuri clare în cazul vânătorii din Pădurea Domnească?

Limitele comportamentului (amoral) al politicienilor sunt determinate de societate. Şi nu avem pe cine să ne plângem. Sunt prea multe domenii în care noi “ar trebui”. Principalul e să nu ne comportăm ca o turmă, lipsită de demnitate, raţiune şi memorie.

 

 

(312 accesari)