poalelungiPreşedintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a recomandat Casei Naţionale de Asigurări Sociale să pregătească recalcularea pensiilor pentru toţi foştii judecători, luând în calcul noile lefuri stabilite la 1 ianuarie 2014, scrie adevarul.md.

În baza noii legi, un judecător de primă instanţă urmează să fie remunerat cu circa 12000 de lei, magistraţii de la Curtea de Apel – cu circa 17000 de lei, iar salariile judecătorilor de la CSJ şi de la Curtea Constituţională ajung la 20.000 de lei.

Astfel, şi pensiile ar urma să ajustate la noiile lefuri. Dacă de la 1 aprilie, pensiile la majoritatea bătrânilor vor creşte cu doar 67 de lei, pentru magistraţii pensionaţi se vor majora cu câteva mii de lei.

CNAS n-a estimat deocamdată care ar fi costurile, însă acestea ar fi enorme. Maria Bortă, directorul CNAS, a evitat să spună ce efecte poate avea o astfel de ajustare asupra întregului sistem de asistenţă socială, precizând că instituţia are mâinile legate.

„Aşteptăm ca Ministerul Justiţiei să finalizeze un proiect de modificare a legii cu privire la statutul judecătorului, care să reglementeze mai clar sistemul şi să fie eliminate unele carenţe din legislaţie. Până atunci nu putem face nimic“, a precizat şefa de la CNAS.

Experţii susțin că „este ceva aberant. De fapt, prin astfel de acţiuni judecătorii discriminează restul populaţiei. Parlamentul ar trebui să elimine prevederile legislative prin care judecătorii sunt favorizaţi atât la capitolul vârstă de pensionare, cât şi la calcularea mărimii pensiei“, a precizat avocatul Roman Zadoinov.

În opinia acestuia, este anormal ca judecătorii înşişi să decidă ce fel de pensii ar urma să primească. „E un conflict de interese. Parlamentul ar urma să creeze o comisie specială, care să examineze situaţia creată şi să găsească soluţii“, a precizat avocatul.

Pentru părinţii şi bunicii noştri, indexarea de 6,45% la pensie, de care vor beneficia de pe 1 aprilie, e mai degrabă o glumă proastă, decât un ajutor. „Am lucrat 60 de ani cusătoreasă pentru o pensie de 1000 de lei. Numai căldura mi-a venit 900 de lei. Noroc cu o studentă care mai vine pe la mine şi-mi aduce de mâncare. Cât e 6%? 60 de lei? Să-i ţină sănătoşi“, susţine Raisa Baltag, de 80 de ani.

Experţii spun că indexarea se face inechitabil și este nevoie urgent de o modificare a politicii de indexare a pensiilor. „După indexare, pensia medie pentru deputaţi va fi de peste 3900 de lei, pentru membrii guvernului şi unii lucrători din aviaţia civilă – peste 5000 lei, pentru judecători 2400, în timp ce lucrătorii din cultură vor avea o pensie medie de până la 600 de lei. Şi asta în condiţiile în care cheltuielile minime pentru o persoană în 2013 au constituit aproape 1600 de lei”, susţine Viorica Antonov, expert IDIS Viitorul.

În ultimele luni câţiva judecători au obţinut câştig de cauză în procesele contra caselor teritoriale de asigurări sociale (CTAS) pentru a beneficia de pensii în mărime de 95% din salariul mediu de funcţie a judecătorilor în exerciţiu.

Printre aceștia se numără Valeria Şterbeţ, Alina Ianucenco şi magistrata Svetlana Filincova. Decizii similare au fost adoptate şi în cazul altor judecători, iar drept argument de bază sunt invocate prevederile din Legea cu privire la statutul judecătorului, adoptată în 1995, unde este stipulat că „pensia judecătorului se recalculează ţinând cont de mărimea salariului judecătorului în exercițiu“.

sursa: jurnal.md 

(205 accesari)