spital medicinaUn grup de cetățeni din satul Şendreni şi orașul Nisporeni au depus o petiție pe adresa autorităților referitor la capitolul situația din sistemul sanitar.

Aceștia demască deficiențele sistemului și cer instituțiilor abilitate să ia măsurile de rigoare în timpul cel mai apropiat.

Publicăm, mai jos, petiția în cauză, urmînd săașteptăm care va fi reacția potentaților.

 

Guvernului Republicii Moldova

Prim-ministrului Republicii Moldova Dlui Pavel FIL

Copie Ministrului Sănătăţii R. Mol Dnei Ruxanda GLAVAN

De la:Locuitorii s. Şendreni şi or. Nisporeni

12 aprilie 2016
Ref: Lipsa de medici specializaţi şi medicilor de familie la IMSP SR Nisporeni.

P E T I Ţ I E

Dle Prim-ministru,

Vă adresăm această petiţie pentru a vă solicita să gestionaţi funcţionarea sistemului sanitar şi să stopaţi umilinţele la care noi locuitorii satului Şendreni r-lui Nisporeni suntem supuşi.

Prin intermediul petiţiei solicităm demisia ministrului Sănătăţii Ruxanda Glavan pentru lipsa de interes în ceea ce priveşte identificarea soluţiilor atât de necesare şi fără de care sistemul sanitar nu mai poate funcţiona.

Sistemul de sănătate subfinanţat, are multe probleme de rezolvat. După cum probabil aţi fost informat, în raionul Nisporeni necesitatea de cadre medicale este acoperită în proporţie de aproximativ 64 la sută.

Reieşind din prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1471 din 24.12.2007 „Cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate în perioada 2008-20017”, în vederea ameliorării calităţii asistenţei medicale primare prestate populaţiei, considerăm că a eşuat.

Asistenţa medicală specializată de ambulatoriu şi spitalicească, în cazul maladiilor şi stărilor menţionate în Programul unic, se acordă persoanelor asigurate de către medicul specialist de profil împreună cu personalul mediu încadrat în realizarea actului medical, nu este la nivelul cuvenit din cauza că lipsesc de mai mulţi ani aşa medici specializaţi ca oftalmolog, cardiolog, dermatolog, reumatolog, otorinolaringolog, neurolog. O mare parte din personalul medical sunt deja la pensie, o altă parte sunt la pagul pensionării.

Pe an ce trece, din rândul localnicilor numărul persoanelor în etate este în creşte, s-a majorat cu mult numărul bolnavelor ţintuiţi la pat, bolnavi cu diferite boli cronice ce au necesitate permanent de un tratament calificat pe care nu-l au, având în raion 18 sectoare, medici de familie sunt numai 9. Este clar, că medicii sunt suprasolicitaţi şi nu pot face faţă necesităţilor reale.

În pofida faptului se scade numărul de paturi la spital şi fac reducerea orelor de lucru a personalului medical ce scade semnificativ siguranţa şi calitatea de asistenţă medicale. Deşi începând cu 1 ianuarie 2016, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) costă 4056 lei.

Este evident faptul că toţi cetăţenii ar trebui să aibă acces la aceleaşi standarde de asistenţă medicală sigură şi de calitate, din păcate acest lucru nu se confirmă.

De mai mulţi ani se în satul Şendereni se construieşte Oficiul Medicul, dar care e rostul, dacă medic de familie nu avem, dar asistenta medicală cu greu face faţa solicitărilor. Asistenţa medicală primară trebuie să fie asigurată în dependenţă de numărul de locuitori de către un medic de familie şi cel puţin de un asistent medical.

Considerăm că Ministrul Sănătăţii e conştient de prolemele abordate, dar nu a reacţionat.

Vă cerem public să vă implicaţi! Opriţi indolenţa! Opriţi amăgirea pacienţilor şi a personalului medical!

Vă rugăm să respectaţi dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală şi să reconsideraţi calitatea de pacient într-un stat democratic în care pretindem că ne dorim să trăim cu toţii!

Având în vedere cele menţionate mai sus, în baza legii cu privire la petiţionare,

SOLICITĂM:

 Cerem public demisia Ministrului Sănătăţii şi orientarea Sănătăţii într-o nouă direcţie, aceea a reformei adevărate;

  1. Cerem cu celeritate cât mai posibil să completaţi lipsa medicilor de specialitate şi medicilor de familie;
  2. Satul Şendreni să fie asigurat cu medic de familie;
  3. Cerem să respectaţi dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală şi să reconsideraţi calitatea de pacient într-un stat democratic în care pretindem că ne dorim să trăim cu toţii!

În consecinţă să ne răspundeţi la toate punctele de mai sus. Nu printr-un mesaj care să se limiteze la nu sunt bani, nu avem ce face, punct, ci prin unul cât se poate de documentat şi cât mai la subiect, în care să ne spuneţi dacă, cum şi când vor fi rezolvate aceste doleanţe, cu termene.

Încheiem prin a spune ca ne rezervăm dreptul ca – in măsura în care problemele pe care vi

le-am adus în atenţie, nu se vor rezolva sau nu vor primi un răspuns corespunzător – să vă mai

adresam şi alte petiţii sau chiar sa ne promovam demersul şi cu ajutorul unor instituţii de presă.

Vă mulţumim pentru solicitudine, solicităm ca răspunsul dvs., modul de soluţionare şi măsurile depuse să fie dat în termenii prevăzut de legea nr. 190-XIII din 19.07.1994 cu privire la petiţionare, la adresa menţionată mai jos.

Adresa de corespondenţă a grupului de cetăţeni, care vă adresează prezenta petiţie este:

Fiodor Buzî, MD 6436, s. Şendreni, r-nul Nisporeni sau [email protected]

Pentru informaţii suplimentare vă stăm la dispoziţie la tel: 0264 63011; 079643881.

 

 

(35 accesari)