moldova_ue_steaguri2_05633600Unificarea R. Moldova prin federalizare este ceva unic în lume, așa cel puțin vrea să ne convingă președintele republicii. Și laurii, evident, îi aparțin numai lui și partidului. Iată și prima dovadă din mesajul său: „La fel de mincinos și fățarnic a fost și întreg procesul de negocieri din ultimii zece ani”. Pentru consilierii care i-au făcut pe plac șefului și au adăugat venin în adresare trebuie să le amintim următoarele.

În acest proces de negocieri din ultimii zece ani au participat Rusia, Ucraina, OSCE, R. Moldova și „RMN”. Aici tov. Voronin a îngroșat-o, numindu-i fățarnici pe garanții soluționării diferendului transnistrian, cărora le mulțumește de elaborarea Acordului de dezmembrare a republicii.

Și nici nu-i stă frumos unui președinte comunist, dacă ar uita măcar o secundă meseria de turnător rahat pe capul opoziției. Cităm din mesaj: „ … conflictul transnistrian constituie doar o consecință a inconsistenței clasei politice de la începutul anilor ’90, o urmare a derutei acesteia în fața suveranității ce i-a „picat” nitam – nisam”, „… ei au ales calea outsiderilor și lașilor, calea trădării poporului lor multinațional”, „suferă din cauza unor complexe de inferioritate”, „au petrecut tot războiul transnistrian în restaurantele din Chișinău”.

Mai departe, apucînd taurul de coarne, V. Voronin cîntă osanele planului de integrare exclamînd că „ … va intra, probabil, pentru totdeauna în istoria acestui secol. Pentru prima dată se propune o soluție pentru problema transnistriană”. Reușit este acest „probabil”, fiindca povestea cu intratul în istorie am mai auzit-o din gura șefului PCRM. Dacă vă amintiți cîteva luni în urmă, la Odesa, s-au întîlnit Președintele L. Cucima, Președintele Rusiei V. Putin și Președintele tuturor cetățenilor R. Moldova, V. Voronin. Acea întîlnire tot istorică a fost catalogată, dar unde-s rezultatele?

Și să nu creadă cineva că Vladimir Voronin nu pricepe în negocieri, și ar putea accepta întru tot Acordul. Ticluitorii mesajului ne atenționează că: „În acest plan există fosrte multe detalii discutabile, chiar dacă în ultimă instanță va fi rescris sau complectat”.

Cîtă sinceritate, domnilor! Rescrisul, adică copiatul de prin alte documente, se va prelungi. Cele 28 de articole transcrise din Constituția Rusiei sunt inesuficiente. Important pentru comuniști și tragic pentru noi este afrmarea că discutabile sunt numai detaliile. Adică la principii nu se bagă. Cum ar fi Parlamentul bicameral cu majoritatea secioniștilor, teritorii statale etc.

Tov. Voronin se laudă că „Țara noastră e prima dintre toate țările cominității, care a lansat inițiativa apropierii pragmatice și consecvente a standardelor juridice societale și economice ale țărilor CSI de standardele Uniunii Europene”, și de ce să nu-l credem cînd avem un Minister al integrării Europene, care este un generator de soluții pentru CSI?

„Acoperirea aceasta pragmatică în stilul politicii comuniste sunt cuvîntările oficialilor moldoveni făcute în Europa și la Moscova, care se exclud, ca niște antinomii, una pe alta.

Și ca nici o suflare românească să nu se încumete să pătrundă în mesajul „profetic” al președintelui  V. Voronin, suntem obligați să luăm aminte următoarele: „Valorile europene nu suportă să fie devalorizate pe la tot felul de mitinguri, ele se cer realizate în practică”, „să nu vă lăsați influențați de demagogia tuturor”. Curat ca în Biblie, Voronin dorește să ne păzească de prorocii falși.

25 iulie 2002, „Glasul Națiunii”

(298 accesari)