20120302md006_a_prev_02Premierul Iurie Leancă a fost acţionat în instanţă pentru că ar fi limitat drepturile jurnaliştilor de a informa societatea. După ce anterior Glasul.md l-a dat în judecată din aceleaşi motive pe preşedintele Nicolae Timofti, acum redactorul-şef al instituţiei afirmă că a primit un refuz şi din partea prim-ministrului. Curtea de Apel Chişinău a acceptat cererea după ce Judecătoria sectorului Buiucani a scos-o de pe rol. Ce-i drept, aceasta a fost trimisă la rejudecare aceluiaşi magistrat care a respins-o. 

Redactorul-şef, Vasile Năstase, a expediat vara trecută un demers premierului Iurie Leancă în care solicita un interviu privind măsurile întreprinse pentru combaterea corupţiei, criza social-politică din ţară, dar şi alte subiecte. Deşi iniţial purtătorul de cuvânt al premierului a promis că Iurie Leancă va răspunde în formă scrisă la întrebări, acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care premierul a fost acţionat în judecată.

Cererea a ajuns la Judecătoria sectorului Buiucani, dar la scurt timp a fost scoasă de pe rol, pe motiv că acesta nu ar fi un litigiu civil. Glasul a mers mai departe însă la Curtea de Apel Chişinău, unde a obţinut câştig, cazul fiind transmis la rejudecare. Totuşi, cererea va fi examinată de acelaşi magistrat, fapt care, potrivit reclamantului, pune la îndoială corectitudinea deciziei ulterioare.

Contactată telefonic, purtătorul de cuvânt al premierului, Liliana Viţu, a refuzat să comenteze subiectul atâta timp cât dosarul este pe rol. Anterior, o plângere similară a fost acceptată de Curtea de Apel Chişinău şi împotriva şefului statului, Nicoale Timofti. Cazul a fost remis pentru reexaminare la fel, la instanţa de la Buiucani. Spre deosebire de aceste două cereri, o solicitare similară de interviu adresată preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, s-a soldat cu eşec. Din cauze neclare, dar calificate de reclamant drept protecţie politică, atât prima instanţă, cât şi Curtea de Apel a respins-o, motiv pentru care Glasul.md a trimis dosarul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

(145 accesari)