justitie coruptieÎn 2016, la fel ca în anii precedenți, flagelul corupției a rămas o problemă gravă în Republica Moldova. Ţara noastră a coborât câteva poziţii în clasamentul privind Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) pentru anul trecut, lansat pe 25 ianuarie de organizația Transparency International, iar acest fapt înseamnă că situația s-a înrăutățit.

Potrivit datelor, Republica Moldova s-a poziţionat și de această dată în partea de jos a clasamentului, înregistrând un scor al IPC de 30 de puncte din 100, cu trei puncte mai puţin decât în anul 2015, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie. Astfel, Moldova s-a poziționat pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament, de rând cu Azerbaidjan, Mexic, Honduras și câteva state africane.

Autorii studiului accentuează că situația s-a înrăutățit în mai multe țări, ceea ce demonstrează că sunt necesare acțiuni urgente pentru contracararea flagelului.

„Țările poziționate în partea de jos a IPC sunt afectate de instituțiile publice prost funcționale și care nu prezintă încredere, cum ar fi Poliția sau cele din sfera Justiției. Chiar și în cazul în care legile anticorupție sunt bune pe hârtie, în practică acestea sunt de multe ori ignorate. Oamenii se confruntă în mod frecvent cu situații de luare de mită și deturnare de fonduri, își construiesc activitatea zilnică pe servicii care au fost subminate de gestionarea proastă a banilor publici și se confruntă cu indiferența autorităților atunci când doresc să obțină dreptate. Marea corupție prosperă într-un astfel de context. Aceasta încalcă drepturile omului, împiedică dezvoltarea durabilă și favorizează excluziunea socială”, susțin reprezentanții Transparency International.

Cu referire la Europa, autorii IPC mai spun că scandalurile răsunătoare de corupție, spălarea banilor publici și comportamentul lipsit de etică al politicienilor în ultimii ani a contribuit la nemulțumirea tot mai mare a cetățenilor și scăderea drastică a încrederii lor în sistemul politic.

Surrsa:anticoruptie.md

(17 accesari)