CrîșmaruDe atâtea ori am văzut, în ultimul an, prezentă această ideea a zâmbetului larg al lumii civilizate occidentale către Republica Moldova, încât unii ar putea spune că deja o transformăm în clișeu preelectoral, mai ales că în foarte scurt timp moldovenii sunt chemați la cel mai crucial dintre scrutinele ultimilor ani. Nu e chiar așa, pentru că bătălia finală pentru Europa și pentru lumea bună se dă pe 30 noiembrie 2014.

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-Moldova, care include și un acord comercial aprofundat și comprehensiv. Acordul este fundamentul pentru o mai puternică asociere politică și integrare economică între UE și Moldova, oferind liber acces reciproc pe piață. Deputații europeni au votat acordul cu 535 de voturi pentru, 94 împotrivă și 44 de abțineri. În rezoluția care însoțește acordul, aprobată cu 529 de voturi la 96 și 46 de abțineri, deputații au subliniat că semnarea la 27 iunie și ratificarea acestuia „nu reprezintă un obiectiv final în relațiile UE – Moldova”. „Ratificarea acordului de asociere UE – Moldova este o clară recunoaștere a succesului procesului de reformă politică și economică în Moldova, care stabilește perspectivele sale europene și dovedește determinarea sa ca la un moment dat să adere la UE. Este momentul să felicităm poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales în contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru țară”, a spus raportorul Petras Auštrevičius.

Cu alte cuvinte, europarlamentarul lituanian din Grupul ALDE a pus punctul îngroșat pe i, arătând că alegerile parlamentare din 30 noiembrie reprezintă cheia finală a unui traseu ce poate merge către Europa civilizată sau, în varianta urâtă și întunecată a ecuației, către orizonturile roșii ale Estului. Europa și-a deschis brațele larg pentru a primi alături o țară cu oameni mândri și ambițioși, o țară pe teritoriul căreia urmele lăsate de cele mai ilustre figuri ale istoriei românești se află la tot pasul, o țară care, cel puțin până acum, arată că simte vibrația europeană și România soră. Dar Republica Moldova nu poate ajunge definitiv în brațele larg deschise ale Europei Unite decât prin voința democratică a poporului ei, exprimată la finele lunii. Trebuie să mai știe cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova că de această dată nu e vorba doar de alegeri parlamentare obișnuite, ci de alegeri pentru destinul european, iar raționamentul este cât se poate de simplu: votul moldovenilor, cel din 30 noiembrie 2014, aduce în Parlament o majoritate care poate fi pro sau contra integrării europene, în funcție de convingerile acestei majorități.

Alegătorii pot distinge singuri intențiile celor care le cer votul, mai ales că unii dintre cei care vin să ceară votul vopsesc în roșu, cu atâta obrăzniciei, străzile și clădirile și pretind că „Moldova e alături de Rusia puternică”. Poate fi ceva mai evident decât atât? Poate cetățeanul cu drept de vot din Moldova să fie atât de inconștient să se dea pe mâna unor aventurieri ce îl vor adus înapoi în istoria sovietelor supreme? Poate cetățeanul cu drept din Republica Moldova să ignore posibilitatea sinistră ca țara lui, a strămoșilor și a urmașilor lui să arate precum Transnistria, dacă va trimite în Parlament rusofili, rusofoni și tot felul de indivizi croiți după chipul și asemănarea Moscovei? Nu, eu cred că nu poate nimeni să scape ocazia ca pe 30 noiembrie să voteze definitiv, iremediabil și covârșitor împotriva trecutului, împotriva culorii roșii și a fantomei URSS.

Și, apropo, poate le spune cineva și socialiștilor înfierbântați din Moldova că sloganul corect nu este „Moldova alături de Rusia puternică”, ci „MOLDOVA ALĂTURI DE EUROPA PUTERNICĂ ȘI UNITĂ!” Dar asta se poate spune doar democratic, prin vot, pe 30 noiembrie 2014! Cu cât votul pro-european e mai amplu și mai covârșitor, cu atât umbrele istoriei se vor risipi mai profund!

Sursa: jurnalromanesc.ro

(113 accesari)