fermieri mdaSituaţia din agricultură devine dramatică. Fermierii se plâng că nu au bani pentru îngrăşăminte, fertilizanţi, pesticide, seminţe şi combustibil. Astfel, o bună parte din terenurile agricole nu sunt lucrate aşa cum se cuvine.

Preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că din cauza neimplicării statului, criza din agricultură va prinde contur până în toamnă. „Fără schimbarea atitudinii faţă de sectorul agrar, nu vedem soluţionarea problemelor. Nu putem nici investi şi nici să supravieţuim”, a subliniat sursa.

Prin urmare, fermierii anunţă că pe 27 mai vor organiza un alt protest de amploare. Revendicările rămân aceleaşi – majorarea Fondului de subvenţionare de la 610 milioane până la 1 miliard 200 de milioane de lei pe an, liberalizarea pieţei produselor petroliere, dar şi dobânzi mai mici de 3% pentru împrumuturile din creditul polonez în valoare de 100 de milioane de euro.

„Până atunci suntem deschişi pentru dialog atât cu prim-ministrul, cât şi cu ministrul Agriculturii”, spun fermierii.

„O să ne alăturăm Platformei Civice Demnitate şi Adevăr pentru a zdruncina această guvernare. Să se înţeleagă că e o neglijenţă faţă de popor. Noi umblăm pe la minister, pe la guvern ca să-i convingem că avem probleme. Pentru ce? Noi nu avem cu ce ne ocupa? Dacă pretindem că trăim într-o societate democratică, trebuie să facem faţă acestor cerinţe”, a menţionat directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco.

Totodată, reprezentanţii producătorilor agricoli susţin că după 27 mai lozincile economice ar putea fi înlocuite cu cele politice. „Dacă guvernul va rămâne orb la toate problemele, îşi va asuma consecinţele”, a adăugat Alexandru Slusari.

Precizăm că pe 27 martie şi 15 aprilie, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Asociaţia Republicană „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională a Agricultorilor „AGROinform” şi Asociaţia „Moldova-Fruct” au organizat acţiuni de protest în toată ţara, fiind mobilizaţi peste 5000 de fermieri. Mai mult, 3500 de unităţi de tehnică agricolă au blocat mai multe trasee naţionale.

Sursa:jurnal.md

(81 accesari)